Qualcomm promoot via zijn Duitse dochtermaatschappij een nieuwe draagbare computer onder de naam 'smartbook'. Het is daarvoor voor de Keulse rechter gesleept door Smartbook AG. Dat Duitse bedrijf brengt al sinds 2004 draagbare computers op de markt onder de naam Smartbook.

Inbreuk op merkenrecht

De rechter oordeelde dat Qualcomm de term 'smartbook' niet mag gebruiken in combinatie met draagbare computers omdat daarmee inbreuk wordt gemaakt op het merkenrecht. Bij overtreding moet Qualcomm 250.000 euro boete betalen, meldt Smartbook AG in een persbericht (pdf). De Duitse site van Qualcomm zou inmiddels onbereikbaar zijn gemaakt voor internetters met een Duits IP-adres.

Het vonnis werd maandagmiddag bekend. Op dit moment is nog onbekend welke, eventueel verstrekkende gevolgen, deze uitspraak heeft. De term smartbook is in opkomst als benaming voor netbooks die gebruik maken van telecomtechnologie, zoals ARM-processors en smartphonebesturingssysteem Android. Ook is niet bekend of het vonnis eventueel ook buiten Duitsland gevolgen gaat hebben.

'Netbook' eerst ook

Eerder speelde een soortgelijk conflict met de term 'netbook'. De gevallen handcomputerpionier Psion claimde daar een merkenrecht op. Dat bedrijf voerde echter al jaren geen product meer onder die naam. Uiteindelijk heeft Intel die kwestie geschikt met Psion.

Bron: Channelworld.nl.