Toch verbruikt de Power7 processor dezelfde hoeveelheid energie. Gelijktijdig heeft het bedrijf een system-management applicatie, VMControl, aangekondigd waarmee gebruikers gevirtualiseerde servers beter kunnen beheren.

Duizend virtuele machines

Naast een energiebesparing levert de Power7-processor van IBM de mogelijkheid om tot duizend virtuele machines te draaien op één enkel fysiek systeem.

Dat klinkt heel goed, maar de nieuwe processoren worden pas tegen het eind van het tweede kwartaal van 2010 geleverd. IBM heeft nu een upgrade-methode opgezet waarmee eigenaren van de op Power6-gebaseerde Power 595- en Power 570-servers hun systemen zullen kunnen upgraden naar Power7. Hiervoor hoeft dan alleen de processor en de system controllers vervangen te worden.

Volgens IBM kan men hierdoor nu gerust een systeem kopen dat is gebaseerd op de Power6 processor. Ook de applicaties zullen makkelijk kunnen worden geïmporteerd in het Power7 systeem. Met deze zet voorkomt de blauwe reus dat bedrijven de investeringen uitstellen tot de nieuwe processor er is.

Beheer

Daarnaast zal het beheer worden verbeterd met VMControl, de system-management applicatie die IBM heeft aangekondigd. Daarmee zullen organisaties de mogelijkheid krijgen hun virtuele resources geavanceerd te monitoren en te beheren, aldus IBM. Ook kunnen er nieuwe virtuele servers mee worden aangemaakt, verwijderd en verplaatst. De applicatie zal ook IBM's System z mainframes, Systemx, x86 servers, BladeCenter blade systemen ondersteunen die AIX of Linux draaien.

VMControl wordt in meerdere versies uitgebracht, waaronder een gratis versie die de basisfunctionaliteiten bevat. Hiermee kunnen gebruikers gevirtualiseerde servers monitoren en beheren. De Standard Edition is echter niet gratis, en biedt organisaties meer functionaliteiten zoals het maken van een ‘running image’. Die image kan dan weer worden gebruikt als model voor het implementeren van nieuwe virtuele servers.

Bron: Techworld