Studenten die studiefinanciering ontvangen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hebben een mail ontvangen waarin ze worden opgeroepen massaal gegevens op te vragen. “Help DUO verbeteren en log in op Mijn DUO op woensdag 22 februari tussen 17:00 en 18:00 uur", staat in het bericht. Hierdoor onstaat er een soort natuurlijk DDoS-aanval.

Het enige dat de ingelogde studenten hoeven te doen is hun eigen gegevens controleren. Onder de studenten die meedoen verloot de dienst een iPod Touch.

Capaciteit verhoogd

Het doel van de actie is om de capaciteit van de website te testen. “We hebben de capaciteit verhoogd zodat we 10.000 bezoekers per uur aankunnen", verduidelijkt DUO-woordvoerder Tea Jonkman. “Voorheen lag dat rond de zes- of zevenduizend, maar dan kon je op drukke momenten echt merken dat het systeem het moeilijk had. We hebben het systeem nu stabieler gemaakt."

DUO zegt het systeem zelf ook al getest te hebben in een simulatie, maar de dienst wil de capaciteit ook nog eens testen door zoveel mogelijk studenten tegelijk in te laten loggen. "Dat we een iPod weggeven is puur om de studenten zover te krijgen dat ze de naar de website komen", zegt Jonkman.