Van de mobiele telecomaanbieders in Nederland met een eigen netwerk is Dutchtone het enige bedrijf dat nog geen gprs aanbiedt. De andere vier bedrijven bieden al sinds vorig jaar snelle datadiensten aan. Dutchtone verwacht pas in het derde of vierde kwartaal van dit jaar gprs-diensten te leveren. Volgens Michiel Buitelaar, commercieel directeur van Dutchtone, is dit niet te laat. "Het netwerk is al geruime tijd volledig geschikt voor gprs, maar we wachten met de diensten totdat we er zeker van zijn dat het een toegevoegde waarde heeft voor de klant." Wanneer dat niveau bereikt wordt, is nog niet precies duidelijk. Later deze maand komt KPN Mobile met zijn i-modediensten op de Nederlandse markt. Buitelaar volgt de ontwikkelingen van deze nieuwe dienst op de voet. Hij hoopt op een succes van i-mode omdat gprs toch vaak gezien wordt als een opstap naar UMTS. In zijn ogen is i-mode een 'redelijke stap voorwaarts'. Maar het kan op een aantal punten nog een stuk beter. "De 'ervaring', het onderdeel waar wij veel waarde aan hechten, kan nog beter uitgedragen worden."

Kwaliteit

De stagnerende Nederlandse telecommarkt noopt het telecombedrijf maatregelen te nemen. De aandacht gaat niet in de eerste plaats uit naar het binnenhalen van zoveel mogelijk klanten. In plaats daarvan probeert het bedrijf bestaande klanten tevreden te houden en hen meer diensten te laten afnemen. Om dat voor elkaar te krijgen, is verbetering van de kwaliteit het belangrijkst. Dat probeert het telecombedrijf Dutchtone onder meer door meer gsm-masten in het land te plaatsen en de kwaliteit van de klantenservice op te voeren. "We willen het beste netwerk van Nederland krijgen. En daarbij gaat het niet alleen om de geluidskwaliteit maar ook om het bereik en het percentage succesvol opgezette verbindingen", zo zegt Buitelaar. Vorig jaar voegde het bedrijf 550 nieuwe antennes toe aan zijn netwerk. "Op dit moment hebben we al meer dan 2500 masten verspreid over het land. Daar komen er dit jaar nog eens vijfhonderd bij", zegt Buitelaar. Het bedrijf laat zelf regelmatig onderzoeken of het netwerk aan de kwaliteitseisen voldoet. Uit die onderzoeken blijkt dat het Dutchtone-netwerk in de steden en langs de snelwegen van alle netwerken als beste uit de bus komt. Volgens Buitelaar levert dit geen vertekend beeld op. Ook op het platteland is volgens hem het bereik goed. "Als klanten klagen over het bereik in een bepaald gebied, dan voeren we meteen een onderzoek uit", zegt hij. Voor de verdere uitbreiding van het bestaande gsm-netwerk heeft Dutchtone onlangs een belangrijk contract afgesloten met Alcatel. Daarnaast gaan Dutchtone en Alcatel samenwerken bij het verbeteren van de kwaliteit van het huidige netwerk.

Orange

Dutchtone maakt op dit moment onderdeel uit van het internationale telecomconcern Orange. Op termijn is het de bedoeling dat Dutchtone omgedoopt wordt tot Orange. Maar voordat het zover is moet het Nederlandse bedrijf op het kwaliteitsniveau van Orange komen. Wanneer dat zal zijn, kan Buitelaar niet zeggen.