Als je de laatste maanden hebt gezien hoe de prijzen van werkgeheugen zijn gestegen, kun je de schuld geven aan Google, Facebook en Amazon. De enorme groei van hyperscale-datacenters die deze webgiganten bouwen is goed nieuws als je leverancier bent van deze componenten, maar minder mooi als je zelf in de markt bent voor diezelfde componenten.

Grote datacenters

Volgens marktvorser DRAMeXchange zal de prijs dit kwartaal nog verder stijgen met een grotere vraag dan het aanbod. De DRAM-markt worstelde al de hele tweede helft van 2017 met de voorraad, vanwege diverse grootschalige bouwprojecten in de datacentermarkt, met name de hyperscale-centers - datacenters die groter zijn dan een voetbalveld.

Daarmee is de vraag naar geheugen veel harder gegroeid dan was verwacht, wat heeft geleid tot hogere prijzen. Fabrikanten werken aan een grotere productiecapaciteit, maar dat komt pas de tweede helft van dit jaar beschikbaar. Iets soortgelijks zagen we vorig jaar met flashgeheugen en SSD's. Dat betekent dat we de eerste helft van 2018 hogere prijzen zullen zien voor DRAM.

Er is een lichtpuntje en dat is dat modules met een hogere kloksnelheid mainstream worden. De productie van 2133 MHz, de standaardsnelheid voor server-DIMM's, wordt ingehaald door geheugen met een hogere kloksnelheid, 2666 en 2400 MHz.

De impact van de groei van datacenters is groot. Op zijn huidige groeisnelheid gaat de helft van alle IT-bestedingen in 2021/2022 op aan IT-as-a-Service via datacenters, software en diensten (PDF). Ook cloud groeit qua bestedingen groter dan andere IT-bestedingen met meer workloads die buiten de organisatie worden gedraaid.

Datacenters van vele hectares groot

Meer cloud betekent een vraag naar meer capaciteit en dat heeft geleid tot de enorme datacenters die nu worden gebouwd. Een datacenter mag je volgens IDC 'hyperscale' noemen met minimaal 5000 servers en een grootte van minimaal 900 vierkante meter. Maar vaak zijn ze nog veel groter. Een datacenter van Google in Groningen is bijvoorbeeld bijna een halve vierkante kilometer groot en bevat tienduizenden servers.

Een recent rapport van Synergy Research stelt dat er wereldwijd 400 datacenters zijn die aan de definitie van 'hyperscale' voldoen. Dat aantal stijgt de komende twee jaar naar verwachting door naar 500.

Volgens hoofdanalist John Dinsdale van Synergy Research zijn er op dit moment tenminste 69 hyperscale-datacenters in aanbouw, in verschillende stadia van het bouwproces. De grootste bouwers zijn uiteraard ook de grootste cloudaanbieders, zoals Amazon, Google, Microsoft en IBM. Elk van deze bedrijven heeft tenminste 45 van deze datacenters verspreid over de hele wereld.

En deze grote jongens kopen een hoop hardware. Amazon alleen al heeft naar schatting een kwart miljoen servers gekocht in één kwartaal. Hoeveel geheugen daarvoor wordt gebruikt? Veel meer dan je wellicht denkt, aangezien ze allemaal virtualiseren en daarvoor stevige hardware-resources vereisen.