De eerste berichten van klanten over de nieuwe downtime druppelden even voor twee uur 's middags binnen op het forum van Webhostingtalk.

Even na drie uur was bij enkele gedupeerde klanten de stroom weer hersteld. Om half vijf waren alle problemen verholpen, zo meldde Easynet.

Naar verluidt had een van de stroomaders, de zogenoemde a-feed, het begeven nadat er kortsluiting ontstond bij onderhoud.

Door de storing hebben enkele grote hostingpartijen, waaronder Easyhosting, Euroaccess, Leaseweb en Argeweb, problemen ondervonden. Enkele duizenden websites, waaronder waren als gevolg van de storing onbereikbaar.

Hoewel de stroomproblemen eind van de middag verholpen waren, heeft het bij sommige afnemers nog uren geduurd voordat alle servers weer online waren.

"Rond 18.00 uur was op een zevental servers na, alles weer online", schrijft ene Wunk op Webhostingtalk. "De resterende servers hebben we gerepareerd en online kunnen brengen en om 21.30 uur kunnen afronden."

Het is niet voor het eerst dat Easynet door een stroomstoring wordt getroffen. In september vorig jaar was het datacentrum ook enkele uren offline door een stroomstoring.

Overigens heeft niet alleen Easynet te kampen met storingen in zijn datacentrum. De Nederlandse datacentra zijn al enige tijd onderwerp van discussie in hostingland. Eind vorig jaar hebben nagenoeg alle grote datacentra storingen gehad.

Zo had het datacentrum van Xs4all half oktober problemen na een stroomonderbreking en lag een deel van het datacentrum van We Dare in Rotterdam er een week eerder uit omdat de noodstroomvoorziening niet op gang kwam. In diezelfde periode werd ook het datacentrum van Concepts ICT getroffen door een stroomonderbreking bij energieleverancier Essent. Bron: Techworld