De overname van Hitachi's harde schijf-tak (Viviti Technologies) voor 4,3 miljard dollar mag van de Europese Commissie doorgaan. Daarbij stellen de Europese antitrustautoriteiten wel enkele eisen. Zo moet Western Digital (WD) onder meer een fabriek afstoten, compleet met bijbehorend personeel, intellectueel eigendom en bevoorrading van componenten.

3,5 inch afstoten

De koper hiervan moet wel de goedkeuring van de EC krijgen. Deze afstoot betreft de productieactiviteiten voor 3,5 inch harde schijven. De trend voor pc's is momenteel naar laptops, met 2,5 inch hd's. Daarbij is er ook toenemende concurrentie door flash-geheugenstations (ssd's), die ook dienst doen in servers en enterprise-opslagsystemen. Toch is de digitale economie zeer afhankelijk van hd's, merkt de EC op in het persbericht.

“Op de markten voor 3,5 inch desktop hdd's [hard disk drives - red.] en consumentenelektronica hdd's zou het gefuseerde bedrijf alleen concurrentie hebben van het recent gefuseerde Seagate/Samsung. Dat is een probleem omdat de meeste klanten in die markten hun hdd-aankopen doen bij meerdere leveranciers, om hun bevoorrading zeker te stellen“, schrijft de Commissie over het besluit.

Servermarkt

De door de EC opgelegde afstoot omvat naast hd's voor pc's en consumentenelektronica ook harde schijven voor servergebruik. Toshiba is op dat vlak een nieuwkomer die nog relatief klein is. De Commissie stelt dat het onzeker is of Toshiba wel een waardige concurrent is als Viviti in handen van Western Digital komt.

De Hitachi-tak is namelijk de op één na grootste in de enterprise-markt, na Seagate. WD is hier de vierde, na Toshiba. De opkomst van cloud computing vergroot die markt. Volgens de Commissie vormt de koop van Hitachi's hd-tak geen bedreiging voor de concurrentie als er eenmaal aan de opgelegde afstoot is voldaan.

Consolidatieslagen

Het is echter onduidelijk welk bedrijf die activiteit kan opkopen. De harddiskmarkt is de afgelopen jaren al flink geconsolideerd. WD is in het eerste kwartaal dit jaar net groter geworden dan Seagate. Met het opslokken van Hitachi's hd-tak wordt de voorsprong flink vergroot, ondanks Seagate's overname van Samsungs hd-activiteiten..