De Europese Commissie legde de chipfabrikant een boete van 1,06 miljard euro op voor het schenden van antitrustwetten op de chipmarkt. Om die boete te betalen, schreef Intel een bedrag van 1,45 miljard dollar af.

De chipproducent heeft volgens de EC met illegale kortingen de mededingingsregels overtreden. De firma betaalde pc-fabrikaten Acer, Dell, HP, Lenovo en NEC om alleen of voornamelijk Intel-processors te gebruiken. Ook het moederbedrijf van winkelketen Media Markt heeft 'Intel-only' geld gekregen.

Illegaal

Dergelijke subsidies komen neer op omkoping en zijn dus illegaal, oordeelde de antitrustdivisie van de EC. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor mededinging, zegt dat deze praktijken miljoenen Europese burgers hebben benadeeld. Die hebben namelijk minder keuze en betalen daardoor in potentie hogere prijzen.

Intels omzet in het tweede kwartaal bedroeg 8 miljard dollar, wat 1,4 miljard lager is vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks die daling steeg de omzet met 879 miljoen dollar ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar.

Geen last van boete

Intel zei eerder al voldoende cashflow te hebben om de recordboete van de Europese Commissie te betalen. De chipmaker liet weten dat het niet snijdt in zijn investeringen of dividend.