Dit zegt Eurocommissaris mededinging Neelie Kroes. "Oracle's acquisitie van Sun heeft het potentieel om de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten nieuw leven in te blazen", zegt Kroes. Oracle heeft Sun overgenomen voor 7,4 miljard dollar.

De goedkeuring zonder voorwaarden volgt na een uitgebreid onderzoek door de Europese mededingingsautoriteit. Het onderzoek liep sinds september vorig jaar na zorgen over open source database MySQL. Doordat die in handen kwam van Oracle zou de concurrentie op de databasemarkt in gevaar komen. Kroes oordeelt nu dat dit niet het geval is.

Databasemarkt

De databasemarkt wordt gedomineerd door Oracle, IBM en Microsoft. Samen hebben ze ongeveer 85 procent van de markt in handen. In Amerika werd de overname in augustus al door de Amerikanen goedgekeurd

MySQL zou een probleem worden omdat het een directe concurrent zou zijn van de databases die Oracle aanbiedt. De vrees was dat de ontwikkeling van MySQL er na de overname bij in zou schieten. In een reactie hierop zei Oracle de open source database te blijven ontwikkelen. De EC ziet in PostgresSQL een goed alternatief voor MySQL die in veel gevallen de positie van MySQL over kan nemen. Het bestaan hiervan zou het concurrentiegat na de overname opvullen.

Java ook geen probleem

Ook het bestaan van 'forks', varianten op de code base van MySQL, kunnen in de toekomst voor genoeg concurrentie met Oracle zorgen, oordeelde Kroes. Volgens haar heeft Oracle ook laten zien bereid te zijn om MySQL verder te ontwikkelen, waarmee die bezwaren van gebruikers van van de database van tafel zijn. "Het is waarschijnlijk dat derden de mogelijkheid behouden om storage engines te blijven ontwikkelen en die te integreren met MySQL om de functionaliteiten van MySQL uit te bouwen", aldus de EC.

De Europese Commissie onderzocht ook de potentiële impact van de overname op de intellectuele eigendomsrechten die gekoppeld zijn aan het Java-ontwikkelingsplatform. Volgens de commissie is de invloed van Oracle op concurrenten door weigering van gebruik van de intellectuele rechten beperkt door het functioneren van het Java Community Process (JCP). Dat is een belangrijk participatieproces voor het vernieuwen en herzien van Java waar ook verschillende concurrenten van Oracle bij betrokken zijn. Daarnaast zegt de EC dat Oracle waarschijnlijk niet van plan is concurrenten van Java af te schermen omdat dit de voordelen van het wijdverspreide Java in de weg kan zitten.

Ook het mogelijke effect van de overname op de middlewaremarkt brengt de concurrentie niet in gevaar, oordeelt de EC.