De Commissie openbaart documenten waaronder e-mails waaruit blijkt dat Intel pc-producenten onder druk heeft gezet. De chipmaker heeft volgens de EC zijn afnemers kortingen voorgehouden - en gedreigd met onthouding van die kortingen - om processors van concurrent AMD te mijden. Hiervoor heeft de EC in mei een recordboete opgelegd aan Intel.

Belonen en straffen

Interne documenten van Intel-klanten als Dell, HP, NEC, Lenovo en Mediamarkt-eigenaar Media Saturn Holding zijn vandaag vrijgegeven door de EC. Volgens de antitrustonderzoekers heeft Intel zich schuldig gemaakt aan twee soorten van illegaal gedrag. Enerzijds zou de chipmaker hebben gedreigd met tegenmaatregelen als een pc-leverancier in enige mate zou overstappen op AMD-chips. Zo is Dell in februari 2003 gedreigd met het opzeggen van kortingen, meldt de EC.

Anderzijds zou Intel eisen hebben opgelegd voor minimale afname. Dat was dan niet in aantallen processors maar in een percentage van de desktopaantallen van de processorafnemende pc-producent. Zo is HP een minimum van 95 procent opgelegd, blijkt uit de interne documenten.

Daarbij mocht HP zijn AMD-systemen alleen direct verkopen aan het mkb, verkoop via distributeurs of resellers was verboden. Een e-mail uit december 2006 van Lenovo maakt gewag van een lucratieve deal met Intel met als voorwaarde dat die pc-maker in 2007 geen AMD-laptops introduceert.

'Oneerlijk'

Intel ontkent de beschuldigingen van de Europese Commissie. De processorproducent beschuldigt de EC er zelfs van moedwillig bewijsmateriaal te hebben genegeerd. Dat omvat verklaringen die de antitrustonderzoekers van de Commissie zelf hebben vergaard en waaruit de onschuld van Intel zou blijken.

De marktdominante processorproducent stelt nu dat de antitrusttak van de EC documenten dusdanig presenteert dat het Intel in een kwaad licht zet. De antitrustdivisie van Eurocommissaris Neelie Kroes zou er op uit zijn het eigen gelijk te halen. Intel heeft Kroes er al van beschuldigt dat het 'mensenrechten' schendt doordat het een onderzoekend, oordelend én bestraffend orgaan is. Iedereen, ook bedrijven, heeft echter recht op onafhankelijke beoordeling, redeneren de juristen van Intel.