Vanaf februari heeft de Europese Commissie gewerkt aan de vrijwillige gedragscode, waarmee een effectiever energiebeheer van datacenters en minder luchtvervuiling moet worden bewerkstelligd.

Ontmantelen

De gedragscode is opgesteld in samenwerking met de sector zelf. Bedrijven die akkoord gaan met de richtlijnen moeten 'best practices' naleven, zoals het ontmantelen van oude servers, het terugdringen van koeling en het optimaliseren van servergebruik door verschillende applicaties tegelijk te draaien. Jaarlijks moeten zij het energieverbruik van hun datacenters opgeven.

Datacenters worden steeds vaker genoemd als nieuwe vervuilers en extreme energieverbruikers. Volgens onderzoekers van McKinsey & Co zouden ze in 2020 zelfs meer kooldioxide veroorzaken dan de luchtvaartindustrie. Tussen 2000 en 2006 verdubbelde het energieverbruik in datacenters en de komende jaren zou de groei nog eens verviervoudigen.

Ondertekenaars

Een van de eerste ondertekenaars van de gedragscode van de EC is datacenterketen TelecityGroup. Volgens dit bedrijf wordt nu al voldaan aan de 'best practices' van de EU-gedragscode bij datacenters in Amsterdam en zullen ze nu ook bij alle overige vestigingen worden ingevoerd.