De boete bedraagt 1,06 miljard euro, wat voor het Amerikaanse bedrijf neerkomt op een kostenpost van 1,45 miljard dollar. De chipproducent heeft volgens de EC met illegale kortingen de mededingingsregels overtreden. De firma betaalde pc-fabrikaten Acer, Dell, HP, Lenovo en NEC om alleen of voornamelijk Intel-processors zouden gebruiken. Ook het moederbedrijf van winkelketen Media Markt heeft 'Intel-only' geld gekregen.

Omkoping

Dergelijke subsidies komen neer op omkoping en zijn dus illegaal. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor mededinging, zegt dat deze praktijken miljoenen Europese burgers hebben benadeeld. Die hebben namelijk minder keuze en betalen daardoor in potentie hogere prijzen.

"Intel heeft moedwillig gehandeld om concurrenten uit de markt voor computerchips te weren, en dat al vele jaren lang. Zo'n zware en aanhoudende schending van EU antitrustwetten wordt niet getolereerd", zegt Kroes. De processorproducent heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. De omstreden 'subsidies' zouden slechts fondsen voor gezamenlijke marketingcampagnes zijn.

Intel-ceo Paul Otellini tekent nu krachtig bezwaar aan. "Deze beslissing is verkeerd en negeert de realiteit van de microprocessormarkt die juist een zeer hoge concurrentie kent. Die wordt gekenmerkt door constante innovatie, verhoogde prestatieniveaus en lagere prijzen. Er is absoluut geen schade berokkent aan consumenten. Wij gaan in beroep."

Klacht AMD

AMD kraait nu victorie: “Deze beslissing van de EC zorgt voor een machtsverschuiving: van een machtsmisbruikende monopolist naar computermakers, -verkopers en vooral pc-consumenten", zegt Giuliano Meroni, president van AMD voor de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika).

Het antitrustonderzoek van de EC is begonnen na een formele klacht die de noodlijdende Intel-concurrent AMD in 2000 indiende. Die merkte dat het bij bepaalde pc-makers niet of moeizaam binnenkwam. De processors van Intel zijn aanwezig in zo'n 80 procent van alle pc's, terwijl AMD rond de 10 tot 20 procent zit.

Uit recente cijfers van onderzoeksbureau IDC voor het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat AMD wat terrein wint. Intel heeft volgens IDC een marktaandeel van 77,3 procent en is daarmee 4,7 procent achteruit gegaan. AMD zit op 22,3 procent en heeft daarmee 4,6 procent gewonnen. De andere overgebleven x86-concurrent is Via die slechts 0,4 procent marktaandeel heeft.