Reding eist meer structurele tariefverlagingen voor data roaming in Europa. Zowel de groothandelsprijzen als de retailtarieven moeten snel naar beneden.

Afgelopen week kondigde zowel KPN als Vodafone 'drastische verlagingen' aan in de tarieven voor data roaming met mobiele apparaten. Naar verwachting zal T-Mobile een dezer dagen volgen.

Deadline 1 juli

Maar de verlagingen, zeker waar het wholesale-tarieven betreft (zoals bij KPN en T-Mobile), worden met de nodige scepsis ontvangen. Volgens eurocommissaris Viviane Reding zijn de aankondigingen 'een eerste stap in de goede richting', maar is er nog veel meer nodig om de kosten die vakantiegangers en zakenreizigers maken met e-mailen of sms'en vanuit het buitenland verder naar beneden te krijgen.

"De EU kan niet accepteren dat mobiele operators twintig keer meer winst maken op roaming dan op binnenlandse tarieven", aldus Reding maandag op het Mobile World Congress in Barcelona. De eurocommissaris geeft de sector uiterlijk tot 1 juli 2008 om met 'geloofwaardige tariefreducties' te komen, anders zal ze regulerend ingrijpen in de markt.

Ook Ed Achterberg, directeur en analist van TelecomPaper, is kritisch over de aankondigde prijsverlagingen van de operators . Hij vindt het 'een beetje vreemde zaak van KPN om te stunten met wholesaleprijzen'. "Het zegt niks over de retailprijzen. Anders dan dat je weet dat als ze de retailprijzen niet veranderen, de winstmarges alleen maar omhoog zijn gegaan. Op basis daarvan mag je verwachten dat de retailtarieven ook gedeeld worden door vier. Het zou een beetje raar zijn als dat niet gebeurt."

KPN: nog geen verlaging retail

Een woordvoerder van KPN laat Webwereld weten voorlopig geen verlaging in de retailtarieven voor data roaming door te voeren. Dat is 'afhankelijk van allerhande factoren', vooral van de talloze roamingpartners die nog niet met de wholesale-overeenkomst meedoen.

Vandaar ook de oproep van KPN aan andere operators vorige week om ook de wholesale-tarieven te verlagen. "Als een paar grote partijen het gaan doen, zal de rest waarschijnlijk wel volgen. Maar de grootste zijn meestal niet de makkelijkste, want die verdienen het meeste aan zulk soort dingen."

KPN is volgens de woordvoerder zeker van zins om 'wat ze verdienen op de groothandel terug te geven aan de klant'. "Het is onze intentie om de retailprijzen ook te verlagen." Wanneer en hoeveel kan KPN dus nog niet zeggen.

Brussel kortzichtig

Volgens telecomanalist Achterberg had Brussel -toen het de roamingtarieven voor bellen ging reguleren- meteen de data roaming ook moeten meenemen.

"Het is natuurlijk jammer dat mevrouw Reding niet gelijk zo slim was om ook de datatarieven gelijk naar beneden te prikken. Je zag een tijd geleden toch al aankomen dat data steeds belangrijker wordt, met snellere netwerken en handige handsets. Data wordt veel interessanter", aldus Achterberg.

Het lijkt er dan ook op uit te draaien dat Brussel wederom moet gaan reguleren, maar zeker is dat niet. "Dat is nog even afwachten. KPN heeft iets geroepen, Vodafone heeft iets geroepen, T-Mobile gaat deze week nog iets roepen, wellicht dat ze door over elkaar heen te roepen het beoogde effect ook bereikt wordt", aldus Achterberg.

Nog steeds bizar hoog

De Consumentenbond is ook uiterst kritisch over de mobiele operators. De bond stoort zich vooral aan het publicitaire prijsstunten, terwijl de prijzen volgens de bond nog steeds 'belachelijk hoog' zijn.

Ewald van Kouwen, woordvoerder van de Consumentenbond: "Ze nemen termen als 'ongeëvenaard' en 'voordelig' in de mond. Dat suggereert dat mobiel internetten in het buitenland goedkoop is geworden. Maar vijftig procent van bizar veel kan nog altijd bizar veel zijn."

Volgens de bond kost een videoclipje bekijken nog steeds 12 euro of meer en een liedje downloaden 6,25 euro. "Twintig foto's even naar huis sturen voor 50 euro? Wil je dat? Je kunt je afvragen hoe maatschappelijk verantwoord het is om dat te doen. Ik denk dat ze dit als een boemerang terug krijgen", aldus van Kouwen.

Melkkoe

De Consumentenbond gelooft niet meer in het zelfregulerende vermogen van de mobiele industrie. "Die data roaming is en blijft een melkkoe, ook na deze prijsverlagingen en ingrijpen door de overheid is gewenst. Je ziet aan de nieuwe tarieven die nu worden bekendgemaakt, dat het nog steeds belachelijke tarieven zijn. Alle reden om in te grijpen."

De bond eist verder dat de operators mobiel internetten standaard uitzet in het buitenland. "En laat abonnees een handeling verrichten om het aan te zetten. Zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan bij thuiskomst."