De standaardenbeheerder schrijft eind december dat ongeveer tweederde van het geleverde commentaar is verwerkt. Microsofts alternatief voor ODF kreeg in de zomer niet genoeg stemmen om versneld als ISO-standaard te worden geaccepteerd. Een van de kritiekpunten was dat de specificatie te complex was. Door bepaalde functionaliteiten eruit te halen en als optie aan te bieden hoopt de Ecma, die de aanvraag formeel indient, die kritiek weg te nemen. De organisatie heeft tot 14 januari om met voorstellen voor veranderingen te komen. De stemmingsronde staat gepland voor de laatste week van februari.

Zo zouden veel leden in hun commentaar hebben gevraagd of VML, waarmee vector graphics worden getekend, uit de specificatie kan worden gehaald. Deze zou verouderd zijn. Een ander voorbeeld die de Ecma noemt in een verklaring zijn de compatibiliteitsinstellingen in OOXML, zoals 'AutoSpaceLikeWord95'. Daarvan moest een completere beschrijving komen, en ook die wil de Ecma in een annex plaatsen.

"Wat de Ecma feitelijk voorstelt is het verplaatsen van die ondersteuningen van het verplichte normative gedeelte naar het optionele informative deel van de specificatie," legt Hans Bos, OOXML woordvoerder voor Microsoft Nederland uit. "Een ontwikkelaar die bijvoorbeeld een tekstverwerker schrijft, maar er geen ondersteuning in hoeft voor oudere bestandsformaten, kan ervoor kiezen alleen te voldoen aan het normatieve gedeelte van de OOXML specificatie."

Of de veranderingen genoeg gaan zijn om de kritiek te doen verstommen is nog maar de vraag. Russell Ossendryver, een blogger, schrijft bijvoorbeeld dat de veranderingen niets meer zijn dan een rookscherm, en dat de functionaliteiten in de praktijk waarschijnlijk toch nog moeten worden geïmplementeerd. "De waarheid is dat elke applicatie de aparte functionaliteiten moet ondersteunen om documenten met die functionaliteiten te kunnen lezen," schrijft Ossendryver. Daarmee, zo stelt hij, is de verplaatsing niet meer dan een formele truc, en zullen die specificaties de facto alsnog verplicht worden. Maar volgens Hans Bos is dit absoluut niet waar. "Je kunt standaarden op meerdere manieren inzetten, en met deze voorstellen staat puur de keus open om OOXML in te zetten zonder behoud van bijvoorbeeld oude bestandsformaten." Bron: Techworld