In dat licht vraagt de open source-gemeenschap om het opengooien van de oude Office-bestandsformaten. Ecma International meldde gisteravond dat het commentaar op OOXML is verwerkt, en dat de technische commissie klaar staat om de specificatie naar de ISO te sturen. Veranderingen in het voorstel variëren van het aanpassen van de datumnotatie tot het verplaatsen van verouderde functies naar een optionele bijlage, de Annex for Deprecated Features.

Open source-ondersteuner NLnet heeft Microsoft vlak voor de bekendmaking van de ECMA opgeroepen om oude binaire bestandsformaten in het publieke domein te brengen. Alleen zo kan terugwaartse compatibiliteit gegarandeerd worden, stelt de stichting.

De oude Officeformaten .doc, .xls en .ppt dreigen onbruikbaar te worden als de broncodes niet geheel open worden gegooid, aldus NLnet. Het formaat dat deze bestandstypen moet opvolgen, OOXML, zit in de procedure om een ISO-standaard te worden. Maar de werking met de oude 'deprecated' Officeformaten kan niet worden getoetst zolang de code gesloten blijft, waarschuwt de stichting, die is toegetreden tot de technische commissie van de Ecma die zich met OOXML bezig houdt, TC45.

"Microsoft zal ze uiteindelijk wel moeten opengooien," zegt Michiel Leenaars, die niet alleen strategiemanager is bij NLnet en directeur is van de ISOC, maar ook in de NEN-commissie zit, die de verantwoording draagt voor ODF en de eventuele standaardisatie van OOXML. Microsoft zou zijn eigen klanten duperen als de oude formaten niet open worden gegooid. "De informatie die is opgeslagen is van de gebruiker, en die dreigt daar zo meteen niet bij te kunnen," zegt Leenaars. Daarnaast worden delen van de afgeschreven formaten geïncorporeerd in OOXML, waardoor de standaard minder open wordt, vindt Leenaars.

NLnet kan binnen Ecma meecoderen aan OOXML, waarbij ook het interoperabel maken hoort van OOXML met de oude Officebestanden. "Zelfs wij als commissie krijgen geen toegang tot de volledige specificaties. We kunnen dus niet controleren of die formaten inderdaad interoperabel zijn met ODF en OOXML," zegt Leenaars. Hij wijst erop dat slechts een deel van de specificaties onder strikte voorwaarden bij Microsoft is op te vragen, "en dat is zo onbegrijpelijk dat zelfs mijn collega die letterlijk raketwetenschapper is daar geen touw aan kan vastknopen." De kans dat OOXML in de huidige situatie compatibel zal zijn met .doc is volgens Leenaars niet aanwezig. "Het is alsof je tennist, maar je weet niet of jouw regels dezelfde zijn als die van de tegenstander."

'Negatieve PR'

Microsoft wil nog niet ingaan op de plannen die het heeft met de afgeschreven formaten, al verwacht het bedrijf 'binnen afzienbare tijd' wel een aankondiging te doen over het onderwerp. Wel zegt OOXML-woordvoerder Hans Bos van het bedrijf dat de beweringen van NLnet nergens op zijn gebaseerd. "Ik denk dat Michiel op een knappe manier aan negatieve PR probeert te doen, maar er is geen technische basis voor zijn beweringen of punten van zorg," schrijft Bos in een email aan Techworld.

"De specificatie voor deze formaten is nu reeds vrij beschikbaar als open specificatie," schrijft Bos, verwijzend naar het licentiedocument voor binaire formaten op de website van Microsoft. "Michiel heeft de documentatie in handen, maar vindt het onleesbaar. Daar kunnen we hem eventueel bij helpen, of hij kan contact zoeken met een programmeur."

De interoperabiliteit is volgens Bos gegarandeerd, "want in de praktijk zijn de doc, xls en ppt formaten de meest gebruikte document formaten ter wereld. Software op Linux, Apple en Windows, commerciële software, open source, mobiele software en meer ondersteunen deze formaten. Ze biedt dan ook als open specificatie nu al de hoogste interoperabiliteit." Als laatste verwijst Bos naar een passage in een blog van ODF-ontwikkelaar Erwin Tenhumberg van Sun, die schrijft dat ODF al volledig compatibel is met de Officeformaten. "[Het is] wel interessant om te zien dat iemand die echt betrokken is bij de ODF ontwikkelingen het probleem dat Leenaars probeert te schetsen niet eens herkent," aldus Bos. Bron: Techworld