De verkoop van HP's printers in de zakelijke markt is afgelopen kwartaal maar liefst 42 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet aan pc’s in de zakelijke markt is 22 procent gedaald.

Het bedrijf zag echter zijn omzet in services, waar EDS een grote rol speelt, met 93 procent toenemen. De totale omzet van HP in het derde kwartaal kwam op 27,5 miljard dollar; de winst kwam op 1,6 miljard dollar.

Diensten reddingsboei

Door de aankoop van EDS maakt de omzet aan services op dit moment het grootste deel uit van de totale omzet van HP. De grote dalingen in omzet uit de verkoop van hardware (computers en printers) is daar mede debet aan. Binnen de services maakt outsourcing het grootste deel van de omzet uit. Ook de winst komt voor een groot deel uit services.

Opvallend is dat persbureau Reuters meldt dat HP mogelijk van zijn outsourcingbusiness af wil. Daarbij wordt gekeken hoeveel het bedrijf op dit moment kan verdienen aan de verkoop en of dat bedrag groter is dan het in de komende jaren kan verwachten aan winst over de outsourcingactiviteiten.

Outsourcing verkopen?

Het gaat in eerste instantie om de business process outsourcing-activiteiten, zeggen niet nader omschreven bronnen binnen HP tegen Reuters. BPO maakt de minste omzet binnen de servicestak van HP, 711 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal. De marges zijn voor HP niet aantrekkelijk genoeg. Mocht er echter geen aantrekkelijk bod komen, dan zal HP de outsourcingactiviteiten houden, zegt Reuters.