De meeste voorstellen voorzien daarom in multifunctionele oplossingen. Soms zien we echter ook apparatuur voor specifieke doeleinden.

Om aan de vraag naar apparatuur voor zakelijk gebruik te beantwoorden, heeft IBM in 1990 de POWER 1-servers op de markt gebracht (Performance Optimization with Enhanced RISC). Het waren de eerste servers waarop de techniek voor hernoeming van registers (register renaming) kon worden toegepast of waarop instructies anders dan in programmavolgorde konden worden uitgevoerd (Out-of-Order execution). Moderne servers met POWER8-processors zijn uiterst schaalbare, betrouwbare en energiezuinige apparaten. Ze zijn onnoemelijk veel sneller dan de eerdere POWER-processors. Zo is de POWER8 (met 4,2Ghz max.) 140x zo snel als de POWER1, die het nog moest doen met een 30Mhz-klok! Naarmate de diensten en software zich verder ontwikkelden, gingen klanten hogere eisen stellen aan de efficiëntie - ze verwachten betere prestaties, een snellere werking, hoge beschikbaarheid en een groot aantal transacties per seconde.

Iedereen die met Power-servers werkt, weet hoe de IBMi-terminologie sinds de opkomst van de AS/400 in 1988 (AS = Application System, alom bekend in de branche) zich heeft ontwikkeld. In 2000 is de AS/400 omgedoopt tot IBM eServer iSeries en ging de RS/6000 over in de pSeries. In 2005 veranderde IBM opnieuw de merknamen van alle op Power-technologie gebaseerde producten, waarbij "IBM eServer iSeries" en "IBM eServer pSeries" werden afgekort tot respectievelijk "IBM System I" en "IBM System p". De veranderingen kwamen voort uit nieuwe versies van besturingssystemen en de introductie van nieuwe functies voor technologieën (zo werden Power-servers aangepast voor internetgebruik). Momenteel wordt het Power Systems-platform aangepast voor (private en hybride) cloud-omgevingen en specifieke gebruiksgroepen die behoefte hebben aan hoge beschikbaarheid, hoge schaalbaarheid, veiligheid en efficiëntie.

Enkele wetenswaardigheden over de IBMi-servers:

  • Ze zijn inmiddels geïnstalleerd in 95% van de Fortune100-bedrijven en 75% van de Fortune500-bedrijven.
  • De servers hebben meer dan 18 miljoen actieve gebruikers per dag.
  • Ze zijn geïnstalleerd in bijna alle banken overal ter wereld - als er één afdeling was die Bill Gates graag had overgenomen, dan was het de IBM AS/400 server-afdeling wel.
  • Dankzij zijn systeemarchitectuur en de eigenschappen van het besturingssysteem is het IBMi-systeem nagenoeg vrij van computervirussen.

Dankzij de Power System-servers kunnen we oplossingen afstemmen op specifieke eisen:

  • Scale-out servers - aantrekkelijk geprijsd, eenvoudig te installeren, energiezuinig, consolidatieservers of autonome servers die draaien onder Power Linux, AIX en IBMi-systemen. Bedoeld voor organisaties die op zoek zijn naar kleinschalige of schaalbare opties voor hun toepassingen.
  • Power Linux-servers - Power System-oplossingen uitsluitend bedoeld voor Power Linux-systemen (Ubuntu, SUSE en Red Hat Linux) en geoptimaliseerd op basis van hun sterkste punt: het koppelen van de allerhoogste efficiëntie aan een hoog investeringsrendement.
  • Enterprise class servers - bieden ondernemingen een scala aan mogelijkheden wat betreft de belangrijkste indicatoren: beschikbaarheid en veiligheid van gegevens, efficiëntie en een flexibele werking. Processors (POWER8 tot max. 192 processorkernen) en geheugen (max. 16TB) kunnen worden geactiveerd (ook tijdelijk) en automatisch tussen systemen worden verplaatst, afhankelijk van de laadbehoeften van specifieke applicaties. Enterprise class servers zijn geschikt voor ondersteuning van Power Linux, AIX en IBMi- systemen.
  • Intensieve berekeningen - Power System-oplossingen voor IBMi, AIX en Power Linux, bedoeld voor een maximale ontwerpefficiëntie, voldoen aan de verwachtingen en analyseren tegelijkertijd grote hoeveelheden gegevens en de hoogste ontwerpbelastingen voor gebruikers in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op het gebied van de meteorologie, computationele chemie en financiële dienstverlening.

POWER-architectuur is een hoeksteen van de OpenPOWER Foundation, een gemeenschap die voortdurend in ontwikkeling is en die gevormd is om nieuwe perspectieven te promoten, nieuwe toepassingen en technologieën te ontwikkelen en bestaande oplossingen te verbeteren.

Power Systems voorzien in instrumenten die de beperkingen van commerciële oplossingen wegnemen, zodat programmeurs, beheerders en gebruikers zo efficiënt en productief mogelijk kunnen werken. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van open standaarden. Power Systems-servers zijn de beste in hun categorie. Dat is niet alleen te danken aan de architectuur die open standaarden ondersteunt, maar ook aan oplossingen zoals Power Linux of OpenStack en aan innovaties voor toepassing binnen communities, aangedreven door Power Systems Linux Centers, Watson&Power clouds of de OpenPOWER Foundation. POWER-processors zijn als producten van de nieuwe generatie de beste keuze voor commerciële en technische doeleinden.

Ze functioneren qua efficiëntie uitstekend voor commerciële doeleinden in bijvoorbeeld DB2- en SAP-databases. Vergeet niet dat de hoge efficiëntie van een groot aantal moderne supercomputers te danken is aan Power-processors. In 2017 worden er twee supercomputers (Sierra and Summit) gebouwd. Ze zullen worden gebruikt voor de simulatie van kernwapens (Sierra) of 'Open Science' (Summit). Wetenschapscentra krijgen het ontwerpvermogen dat ze nodig hebben voor klimaatsimulaties, simulaties in de astrofysica enz. Met Power-processors kunnen systemen worden ontwikkeld zowel voor traditionele gegevensverwerkingssystemen en transacties, als voor oplossingen die een hoog rekenvermogen vergen en aanzienlijke hoeveelheden gegevens aankunnen, zoals internettoepassingen, analytische applicaties, mobiele en socialenetwerktoepassingen of Big Data.

Om een optimale efficiëntie en kostenflexibiliteit te realiseren, worden systemen met Power-processors uitgerust met technische optimaliserings- en virtualisatievoorzieningen die zorgen voor automatische aanpassing aan specifieke vereisten voor de werkbelasting of de inzet van aanvullende resources (Capacity on Demand). Met behulp van virtualisatie kunnen kosten worden geoptimaliseerd dankzij gestroomlijnde apparatuuraankopen en kan het uitvalrisico wordt verminderd door het gebruik van onderdelen die defect kunnen raken te beperken. Met de slimme Threading-technologie vindt een dynamische aanpassing van threading-modi plaats voor maximaal efficiënte aanpassing aan de verschillende werkbelastingen - als bijvoorbeeld een thread eerder moet worden voltooid of meer threads tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd. Active Memory Expansion helpt de geheugenkosten te verlagen door met gebruikmaking van compressie het fysieke geheugen tot maximaal 100 percent uit te breiden voor toepassingen die de hoogste kosten met zich meebrengen, zoals SAP.

Comarch ICT biedt een compleet pakket managed services voor IBM i Power Systems (Power Systems, iSerie-lijn, AS/400). Wilt u meer weten over de mogelijkheden en oplossingen die het IBM Power System voor uw onderneming te bieden heeft, ga dan naar: https://www.comarch.be/nl/contactformulier/.