Er worden per kwartaal grofweg honderd keer zoveel mobiele telefoons verkocht als e-mailapparaten. Dit is ook aan RIM niet onopgemerkt voorbijgegaan. De fabrikant wil dan ook graag een groter marktaandeel in die lucratieve markt.

Uit onderzoek van RIM bleek dat het bedrijf de beste kans had als het een apparaat zou ontwerpen met een camera, een mediaspeler en verwijderbaar geheugen. Bovendien moet het klein en licht zijn.

Het resultaat is de Blackberry Pearl 8100, een apparaat dat de sterke punten van Blackberry kan combineren met het plezier dat een klein mobieltje biedt. Het beste van twee werelden dus.

Het is verleidelijk om te zeggen dat er geen kracht schuilt in het kleine, maar onderzoek toont aan dat slechts bepaalde groepen gebruikers grote apparaten aanschaffen. Dit zijn gebruikers die de technologische ontwikkelingen graag voor willen blijven en daarom een plomp apparaat aanschaffen (of, zoals eerder het geval was met RIM, hiermee een modestatement willen maken). Ook zijn er mensen die min of meer door hun it-afdeling gedwongen worden deze apparaten te gebruiken.

In het verleden heeft RIM zijn apparaten aan de markt aangepast, bijvoorbeeld door het aantal kleuren in de displays in oudere modellen te beperken en van alle onbelangrijke functies te ontdoen, om zo een extra levensduur van batterijen en betrouwbaarheid te kunnen garanderen.

De technici benaderen de nieuwe uitdaging die een beperkte grootte en gewicht met zich meebrengt op precies dezelfde manier en hiermee hebben ze wederom een goede beslissing genomen. Een Blackberry maken die 89 gram weegt en 1,4 cm dik, 5 cm breed en 10,7 cm lang is, mag een klein hoogstandje genoemd worden. En het apparaatje ligt ook nog eens lekker in de hand.

De eerste indruk van de nieuwe Blackberry stelt zeker niet teleur. Het 240 x 260 scherm is licht en helder (dit is een ontwikkeling die in gang is gezet met de Blackberry 8700), en is goed genoeg voor het lezen van e-mail. Het reageert tevens op achtergrondlicht en stelt de helderheid daarop in.

Verschillen

Om het mobieltje klein en licht te maken heeft Blackberry één van zijn meest karakteristieke eigenschappen verloren: het thumbwheel. Dit draaiwieltje zou het apparaat te dik hebben gemaakt, dus zit er nu in het midden van het apparaat een trackball.

Dit is geen groot verschil met de navigatie op andere apparaten, maar het voelt (let wel: eerste indruk) alsof je meer controle hebt dan met de typische joysticks die op de meeste smartphones zitten. De trackball voelt lekker ruw en beweegt soepel. RIM meldt dat het door deze trackball komt dat het apparaat 'Pearl' is genoemd.

Er zijn in de vorm van nieuwe functies nog twee grote veranderingen aangebracht. Zo zijn er een verwijderbare opslag in de vorm van een microsd-kaart en een camera aan toegevoegd.

De Pearl beschikt over 64 MB geheugenopslag en kan daarbij nog eens tot aan 1 GB naar de microsd-kaart wegschrijven. Deze geheugenkaart past in een houder binnen in de telefoon en zit onder de batterij naast de sim-kaart.

De 1.3-megapixelcamera is niet één van zijn sterkste punten, maar het werkt wel. RIM denkt dat mensen geen high-end camera op hun mobieltje verwachten, maar dat ze er liever één hebben waarmee ze even snel iets kunnen vastleggen. In dat opzicht volstaat de camera van de Pearl. Bovendien is deze voorzien van een werkende zoomfunctie en flitser.

De mediaspeler zal geen grote concurrent worden van iPod, maar ook hier volstaat de Pearl met een afspeelfunctie van redelijke kwaliteit.

De wereld volgens Blackberry

De bazen bij RIM hamerden er bij de introductie op dat hun product honderd procent 'Blackberry' is en dat het van alle functies voorzien is waaraan men in de loop der tijd gewend is geraakt.

Tijdens een korte test bleek het apparaat net zo goed in het verzenden en ontvangen van e-mails en attachments als zijn voorgangers. Ook heeft de Blackberry-omgeving de introductie van het apparaat op de telefoniemarkt goed doorstaan.

Mensen die Blackberry gebruiken zullen de icoontjes op het scherm direct herkennen - alleen staan er nu twee extra: voor de camera en voor Google Talk. Zoals gebruikelijk bij telefoons zijn de escape- en menutoetsen van de Blackberry geplaatst naast de trackball en tussen de bel- en ophangknop.

De bedrijfseigen technologie 'Suretype' - sinds 2004 bekend van de 7100 series - werkt eenvoudig. Omdat berichten vaak standaard zijn, liggen bij de Blackberry de letters van het alfabet over het numerieke toetsenbord en denkt het apparaat vooruit zodat het mogelijke woorden kan aanbieden. RIM heeft besloten om de letters niet in een groep van drie alfabetisch naast een cijfer te rangschikken, zoals alle andere fabrikanten dat doen, maar om de qwerty-layout aan te houden. Er zitten twee extra kolommen aan de zijkant, zodat er maar twee letters per toets overblijven.

Het resultaat is een degelijk compromis tussen het formaat van het apparaat en de grootte van de toetsen, en iedereen die er een paar e-mailtjes mee stuurt zal het snel onder de knie krijgen.

De Bluetooth-applicatie is goed uitgewerkt en gebruiksvriendelijk. Het apparaat is bovendien voorzien van een usb-poort en kabel, die makkelijk te koppelen is aan de pc, alwaar de sd-kaart van het apparaat als flashdrive wordt getoond. Het is wel teleurstellend dat er, wanneer het apparaat via de usb-kabel verbonden is met de pc, een waarschuwing verschijnt dat het niet genoeg stroom ontvangt om op te kunnen laden.

Onder de opties waarin RIM gesneden heeft zijn onder andere 3G en wifi. Dit had zeker een kortere levensduur van de batterij tot gevolg gehad en het apparaat ook verzwaard. Voor zover bekend weegt het apparaat in deze vorm minder dan telefoons van Symbian en Windows Mobile.

Het bedrijf denkt dat grootte en gewicht de onderscheidende eigenschappen zullen zijn in toekomstige smartphones voor de consumentenmarkt. RIM heeft daar dan ook al zijn pijlen op gericht. Op basis van dit apparaat heeft dit plan zeker kans van slagen.

Voorwaarde wat ons betreft is dan wel dat RIM het apparaat ook buiten de Verenigde Staten op de markt brengt... Bron: Techworld