Microsoft wilde met de Always Connected pc een professionele mix tussen tablet en laptop maken en, onder andere iPad Pro-gebruikers overhalen om te gaan voor Microsoft's oplossing. Het idee was dat mensen die professionele tablets als de iPad pro-gebruiken in eerste instantie toch een laptop wilden.

Deze computers zijn overigens (nog) niet te koop in Nederland, maar wij lopen alvast op de zaken vooruit door het apparaat toch te testen. De reviews van buitenlandse sites mogen dan niet allemaal even positief zijn, wij denken dat dat vooral komt omdat reviewers de apparaten zien als normale laptops en niet als iPad Pro-alternatief.

De Always Connected pc's zijn computers met een ARM-processor van Qualcomm. Deze computers hebben een constante 4g/LTE-verbinding waardoor gebruikers "verbonden blijven met de zaken die er voor hen het meeste toe doen". Het systeem maakt gebruikt van emulatie om bestaande Windows-programma's (x86-architectuur) te draaien.

Ik ging een maand lang aan de slag met een van de best gereviewde Always Connected pc's, de Asus NovaGo TP370QL en ik was onder de indruk.

Als je deze computer een tijdje gebruikt, kom je erachter waarom dit product zo speciaal is. Toch zijn er wat problemen die getackeld moeten worden. Dit is pas de eerste generatie, dus wie weet wat Microsoft gaat doen met de ontvangen feedback. Over het algemeen vond ik het fijner met dit apparaat te werken dan een normale laptop en wel om de volgende redenen:

De Asus NovaGo TP370QL

Twee trucs

De Always Connected pc heeft twee trucs, waarvan eentje op dit moment niet werkt. De eerste truc is de accuduur. Er kan met gemak 20 uur gewerkt worden op een lading. De tweede truc is het altijd verbonden zijn met een mobiel netwerk en het synchroniseren op de achtergrond, zelfs als de laptop is dichtgeklapt.

Dat laatste gedeelte werkt op dit moment niet. Niet in Nederland (wat niet zo gek is aangezien het apparaat hier nog niet officieel is uitgebracht), maar ook niet in Amerika, waar deze computers al wel beschikbaar zijn. Er is ons verteld dat dit geen probleem van de laptop is, maar met de e-mail servers waarmee verbinding moet worden gemaakt.

Het is helaas nog niet bekend wanneer dit probleem wordt opgelost. Gelukkig miste ik deze feature niet zo heel erg. Het apparaat synchroniseert namelijk prima als deze gewoon wordt gebruikt en aangezien het apparaat nooit echt in slaapstand staat, is het synchroniseren zo gepiept als je de laptop openklapt.

Ervaringen

Ik gebruik mijn laptop over het algemeen om mee te schrijven, te e-mailen en instant messages te sturen (al dan niet via collaboration tools). Af en toe gebruik ik ook streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime. Gamen doe ik amper op laptops omdat ik daar gewoon een desktop en een console voor heb.

Ik hoorde van andere gebruikers dat zij tegen nogal wat prestatieproblemen aanliepen. Hierbij kreeg de mobiele dataverbinding de schuld, maar ik had daar geen last van. Ik heb zelf een onbeperkt internet-abonnement en hoefde sowieso niet bang te zijn limieten te overschrijden. Daarnaast maakte ik gebruik van de "juiste" versie van Office waardoor alles vloeiend liep. Hetzelfde gold voor alle andere apps die ik gebruikte.

Ik benoemde het al eerder, maar wat mij echt zeer positief verraste van deze computers, is hoe lang het apparaat meekan op een acculading. Ik kon mijn lader rustig in m'n hotelkamer laten en de hele dag de hort op gaan met dat dingen. Aan het einde van de dag plugte ik mijn laptop, samen met mijn mobiel, aan de lader en kon er de volgende dag weer de hele dag tegenaan.

Op grote evenementen liet Wifi mij soms wel eens in de steek, ik schakelde deze functie uit en switchte naar de WAN-mogelijkheid. Blijkbaar gebruiken bezoekers niet zo vaak mobiel internet dus het verbinden met deze netwerken ging uitstekend. Op het vliegveld kon ik zelfs vanuit het vliegtuig nog (voordat de apparaten uitmoesten) nog stel wat films en muziek downloaden voor vertrek zodat ik tijdens de hele vlucht genoeg te kijken had. Ik hoefde niet bang te zijn dat nep Wifi-hotspots mijn wachtwoorden en andere gevoelige gegevens probeerde te stelen. Ik had verwacht de Always Connected pc te haten, maar het tegenovergestelde gebeurde, ik werd verliefd op dat ding.

Nadelen

Hoe lyrisch ik ook ben over het apparaat, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Ik haalde eerder al aan dat er behoorlijk wat klachten waren van gebruikers dat zij prestatieproblemen ondervonden met Microsoft Office, vooral met Outlook, maar dat kwam omdat zij gebruik maakten van de verkeerde versie van de software. Je moet de versie die speciaal is gecompileerd voor deze architectuur (ARM) installeren, andere versies werken simpelweg niet goed en Outlook zal regelmatig crashen.

De Microsoft Store biedt automatisch de juiste versie aan en deze draait perfect. Dit systeem kan echter niet (goed) overweg met 64-bit-apps en de kans dat deze apps crashen is dan ook groot. 32-bit-apps draaien stukken beter, maar zullen soms klagen dat zij niet (goed) zullen draaien op niet x86-platformen.

Ook het aansluiten en werken met randapparatuur kan een probleem zijn. Het systeem kan alleen maar overweg met ARM64-drivers en lang niet elke fabrikant levert deze. Dat betekent dat sommige apparaten simpelweg niet werken.

Hoewel het synchroniseren op de achtergrond op dit moment niet werkt, is het niet iets om het apparaat op af te rekenen. De tweede generatie staat alweer voor de deur en Microsoft en Qualcomm werken hard om deze versie nog beter te maken.

Conclusie

Al met al was het werken met dit apparaat een goede ervaring en het heeft mij geleerd apparaten met een andere insteek in de markt worden gezet te waarderen. Je moet de Always Connected pc wel wat langer gebruiken om het te kunnen waarderen en de compromissen te moeten accepteren.

De Always Connected pc is een two trick pony waarvan een truc op dit moment niet werkt. Deze ene truc doet het apparaat echter wel heel goed. Ik kan nog steeds niet geloven dat ik op een laptop gewerkt hebt waarop ik de hele dag kon typen zonder mij zorgen te maken over de accu.

Toch raad ik je aan te wachten op de volgende generatie computers. Deze komen binnenkort al uit (al is het nog steeds niet duidelijk of deze wel uitkomen in Nederland). De tweede generatie heeft een veel krachterigere processor aan boord, de e-mailservers zullen (hopelijk) naar behoren werken en er is meer keuze op hardware gebied.

Als je de kans krijgt probeer dan een van deze systemen uit, zeker als je dacht aan een iPad of Chromebook. Ik weet dat ik in elk geval niet kan wachten om aan de slag te gaan met de tweede generatie.