Veel vakantiegangers merken dit pas op het allerlaatste moment op, en dan kan het soms te laat zijn. Gelukkig kun je voor veel bestemmingen eenvoudig online een toeristenvisum aanvragen. De eenvoudigste website hiervoor is VisumBuitenland.nl.

Voor welke landen kun je online een visum aanvragen?

Vroeger waren visumprocedures standaard ingewikkeld, tijdrovend en duur. Je moest meestal een stapel documenten verzamelen, deze persoonlijk afleveren bij een ambassade of consulaat. De visumaanvraag werd dan verwerkt, wat vaak een week duurde. Daarna moest de hele handel weer persoonlijk worden opgehaald.

Maar zoals gezegd; tegenwoordig kun je je vakantievisum steeds vaker gewoon thuis regelen, vanaf je luie stoel. Voor welke landen is dat het geval? Dat zie je in deze lijst met populaire vakantiebestemmingen met e-visum:

 • Amerika (ESTA)
 • Turkije (e-visum)
 • Canada (eTA)
 • India (e-Tourist visum)
 • Cambodja (e-visum)
 • Myanmar (e-visum)
 • Sri Lanka (ETA)
 • Australië (eVisitor visum)
 • Egypte (e-visum)
 • Kenia (e-visum)

Hoe werkt dat online aanvragen dan precies?

De makkelijkste manier om je visum, ETA of ESTA aan te vragen is door dit op de volledig Nederlandstalige website visumbuitenland.nl te doen. Je kunt dan veilig en eenvoudig betalen met iDeal. Alle procedures worden duidelijk uitgelegd en als je vragen hebt kun je 24/7 contact opnemen voor ondersteuning.

Stappenplan voor een visumaanvraag

 1. Open het visum-aanvraagformulier
 2. Vul je contact-, reis-, en paspoortgegevens in
 3. Betaal het visum (met iDeal, PayPal, creditcard of bancontact)
 4. Je ontvangt het visum direct of binnen een paar dagen per e-mail
 5. Print het visum en bewaar het bij je reispapieren

Hoe lang moet ik op het visum wachten?

Dat ligt aan je vakantiebestemming. Het elektronische visum voor Egypte wordt bijvoorbeeld vaak pas na een week toegekend. Maar ga je naar Turkije? Dan kun je het visum een halfuur voor vertrek nog aanvragen. De regels zijn soms in detail nog best ingewikkeld; zo moet je bijvoorbeeld voor Australië, Amerika, Vietnam en Canada al een visum bezitten voordat je mag boarden op die bestemmingen. Maar ga je naar Turkije, Egypte of Cambodja? Dan kun je het visum zelfs nog online aanvragen nadat je bent geland! Totdat het toegekend is moet je dan wel wachten op de luchthaven, maar je zult je vlucht er dus niet door missen.

Wanneer kan ik dan het beste aanvragen?

Over het algemeen wordt aangeraden; zodra je je vlucht hebt geboekt. Eerder kan meestal ook, maar soms moet je al boekingsbevestigingen aanleveren (uploaden), dus dan gaat het niet. Ook wordt vaak gevraagd om je exacte aankomstdatum en het vliegveld waar je arriveert. Daarom is het handiger om even te wachten totdat de vlucht is geregeld. Tenzij je echt last-minute nog een visum wilt aanvragen; je wilt natuurlijk niet dat je vlucht al vertrokken is voordat je visum is toegekend! Dus dan kan het handig zijn om even te wachten op je visum, voordat je definitief boekt. Houd er dan wel rekening mee wat de geldigheidsduur van je visum is, en of (en hoeveel) je mag afwijken in aankomstdatum. Alle visumvoorwaarden en informatie over de geldigheidsduur vind je ook online.