De lancering, die woensdagmorgen om 6:19 uur (Nederlandse tijd) in Kazachstan plaatsvond, verliep precies volgens plan. De satelliet wordt de ruimte in gestuurd door de raket Giove-A (Galileo In Orbit Validation Element) en zal in een baan om de aarde worden gebracht op een afstand van 23.222 kilometer. De satelliet arriveert daar naar verwachting woensdag om 13:52 uur.

De satelliet is de eerste die deel gaat uitmaken van het navigatienetwerk Galileo. Dat is de Europese tegenhanger van het huidige Amerikaanse militaire gps-netwerk (global positioning system). Galileo is speciaal voor civiele doeleinden bedoeld zoals navigatiesystemen, rekeningrijden, het luchtverkeer en de zeevaart.

Galileo moet in 2008 operationeel zijn. Het netwerk moet dan uit dertig satellieten bestaan. Dat zijn er zes meer dan bij gps. Met name voor Europa betekent dit dat het mogelijk is om nauwkeurigere meetresultaten te produceren. Plaatsbepaling tot op een afstand van minder dan een meter is met Galileo mogelijk.