KDE's Windows-team heeft het installeren van KOffice 2.0 Alpha 8 zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Simpelweg de installer downloaden en draaien en alle vereiste packages worden verzameld, gedownload vanuit de repository en geïnstalleerd op de computer. De enige stap die handmatig moet worden uitgevoerd, is het aanwijzen van de locatie waar de software moet worden geïnstalleerd.

Installatie van KOffice 2.0 Alpha 8. Tools en applicaties

KOffice 2.0 Alpha 8 wordt geleverd met een pakket aan applicaties. Naast de bekende tekstverwerker KWord, het spreadsheetprogramma Kspread en KPresenter voor het verzorgen van presentaties, heeft KOffice nog een hele berg tools aan boord voor de creatieve professionals. Zo is er Krita voor het bewerken van afbeeldingen, de Scalable Vector Graphics-editor Karbon14 en Kivio voor het maken van grafieken en diagrammen.

Voor database-ontwikkeling kan de tool Kexi worden ingezet (omschreven als ‘Microsoft Access voor Linux’). Andere tools zijn KPlato voor projectmanagement, de netwerkfolderwizard KnetAttach en Kformula.

KOffice 2.0 Alpha 8: aan het werk met KWord. Nieuwe onderdelen

Volgens de ontwikkelaars is KOffice met Alpha 8 nog lang niet af en is er nog veel werk aan de winkel. Bijna alle componenten en de algehele infrastructuur zullen nog wijzigingen ondergaan. Ook moeten er uiteraard nog bugs worden gerepareerd en ook worden er nog nieuwe features toegevoegd. Aan KOffice wordt kortom nog druk gesleuteld en het pakket is dan ook nog niet bedoeld om voor het echte werk te worden ingezet.

De ontwikkelaars werken onder andere nog aan verbeteringen voor de ondersteuning van het OpenDocument Format, en dan met name de tekstvorm die de basis vormt van KWord. KOffice kan nu ook afbeeldingen bewaren en laden terwijl KPresenter geluid kan afspelen. Dit houdt in dat tijdens een presentatie geluid kan worden afgespeeld. Ook biedt KPresenter nu de ruimte voor aantekeningen.

Wel moet worden aangetekend dat volgens de ontwikkelaars mogelijk niet alle nieuwe functies in de defintieve 2.0 release terechtkomen.

KOffice 2.0 Alpha 8: KPresenter biedt nu ook ruimte voor aantekeningen en ondersteunt geluid. Eerste indruk

KOffice 2.0 is redelijk traag op Windows, zelfs trager dan OpenOffice op dezelfde computer. Het is onwaarschijnlijk dat KOffice op Linux dezelfde tegenvallende prestaties neerzet aangezien KOffice over het algemeen sneller is dan OpenOffice.org.

Aangezien de software nog in het 'alpha-stadium' is, mag worden verwacht dat het pakket nog wat instabiel is en soms crasht. Maar alles bij elkaar lijkt het erop dat KOffice een mooie toekomst heeft op de drie populairste desktopbesturingssystemen. Nu moeten de ontwikkelaars zich nog richten op optimalisatie en stabiliteit om er een echt succes van te maken.

Bron: TechWorld Australië Vertaling en bewerking: Ferry Waterkamp Bron: Techworld