De Exadata Database Machine V2 is, zoals de naam al een beetje verklapt, de opvolger van de Database Machine die Oracle vorig jaar uitbracht samen met HP. Nu Oracle bezig is Sun in te lijven, zijn de diensten van HP niet meer nodig, en gaan de twee bedrijven definitief als concurrenten uit elkaar.

Eerdere speculatie ging ervan uit dat de appliance gebaseerd zou zijn op Suns SPARC-architecture, maar dat blijkt niet waar. Het Online Transaction Processing (OLTP)-systeem is in plaats daarvan gebaseerd op de x64-Galaxy hardware van Sun. Ook draait het geheel niet op Suns eigen Solaris Unix-like besturingssysteem, maar 'gewoon' op Linux.

Snel

Grote noviteit bij het systeem is de opslag, die de noemer FlashFire heeft meegekregen. De totale op flash gebaseerde capaciteit ligt op 5 TB, terwijl je daarnaast ook 100 TB aan SAS-schijven of 336 TB aan SATA op het systeem kwijt kan. Volgens Oracle zijn de schijven geen flash-schijven, maar een hiërarchisch opgebouwde geheugenpyramide met DRAM-modules wat nog een stuk sneller zou moeten zijn. De connectie is op basis van Infiniband, en de I/O ligt op 1 miljoen operaties per seconde.

Goedkoop is het geheel allemaal niet. Een volledige hardware-opstelling met SAS-schijven gaat maar liefst 1,15 miljoen dollar kosten, en dan moet je de software (zoals de Oracle Database en de Exadata storagebeheersoftware) er nog eens los bijkopen. Wel is het mogelijk om slechts een deel van het rack aan te schaffen. Dat begint bij een kwart rack voor 115.000 dollar. Bron: Techworld