De huidige regels en wetten zijn immers gebaseerd op auto's mét een persoon achter het stuur en niet over auto's zonder bestuurder. Wie gaat er uiteindelijk aansprakelijk gesteld worden, de bestuurder, een verzekeraar of de producent van deze zelfrijdende auto?

Hoe reageert de verzekeringsbranche?

Nu al word er in nieuwe auto's veelal gebruik gemaakt van 'driver assist technologie'. Ingebouwde handigheidjes die zouden leiden tot een aanzienlijke daling in verkeersongelukken en de premies dus ook aanmerkelijk zouden moeten laten zakken. Effecten waar de verzekeraars zich nu al op in kunnen stellen, want met de zelfrijdende auto's zal dit effect helemaal een vogelvlucht gaan nemen. De verzekeringsbranche zal zich moeten verdiepen in deze materie voor het te laat is en snel een keuze moeten maken in het nemen van strategische beslissingen wil het niet de boot missen.

Centraal Beheer Achmea is de toekomst vooruit

De eerste Nederlandse verzekeraar die op de huidige ontwikkelingen van de zelfrijdende auto anticipeert is een feit. Centraal Beheer Achmea heeft, in samenwerking met de Eindhovense mobiliteitsdienstverlener Amber, besloten de zelfrijdende deelauto's van Amber te gaan verzekeren. De verzekeraar speelt hier in op de toekomst van een markt die een zeer snelle ontwikkeling ondergaat. Wanneer de technologie én de wetgeving het toelaat zelfrijdende auto's op de openbare weg toe te laten wil Achmea voorbereid zijn met een passende autoverzekering die alle risico's afdekt.

Vele voordelen aan de zelfrijdende auto

Wereldwijd zijn er reeds tientallen (auto)fabrikanten actief bezig met de ontwikkeling van een eigengemaakte zelfrijdende auto waaronder grote namen als Tesla, Volkswagen, Mercedes-Benz en Google. Met de verschillende software die gebruikt zal worden in deze moderne voertuigen zal de uitstoot van schadelijke stoffen naar schatting met ruim de helft afnemen, een significant verschil met de huidige uitstoot. Ook zal de kans op ongelukken met maar liefst 90% afnemen wanneer de zelfrijdende auto's de norm gaan worden. Wanneer het zover is, zal in de toekomst moeten blijken.