De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft in de brief (pdf) die is verstuurd aan het hoofd van de Cybercrime Unit in Virginia en de advocaten van Megaupload gevraagd om al het materiaal dat op de servers van Megaupload staat niet te verwijderen. Dit met het oog op toekomstige rechtszaken en met het oog op onschuldige gebruikers van de dienst die op dit moment niet bij hun bestanden kunnen. De organisatie vertegenwoordigt "tenminste één" belanghebbende.

Onzekerheid

Toen Megaupload vorige maand uit de lucht werd gehaald voor het illegaal delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, werden gebruikers niet van tevoren gewaarschuwd. Sindsdien kan niemand meer bij zijn bestanden. Inmiddels is het Amerikaanse Openbaar Ministerie klaar met zijn onderzoek en heeft de verantwoordelijkheid voor de servers en de data overgedragen aan de hosters.

De hosters van Megaupload zitten in de knel, want alle bankrekeningen van de site zijn bevroren en de data staat op gehuurde servers. Daarom vrezen gebruikers en de EFF dat die data wel eens gewist zou kunnen worden zodat de servers verhuurd kunnen worden aan een andere partij.

Rechtszaak

Volgens de EFF staat er veel materiaal op de servers die wordt beschermd door de grondwet. "Dit roept extra zorgen op", stelt Cindy Cohn, legal director en general counsel van de EFF in de brief. "We hopen dat onze client en en andere derde partijen toegang tot hun materiaal kunnen krijgen zonder toevlucht te nemen tot juridische stappen, maar als dat niet het geval is, dan zijn we voornemens de noodzakelijke stappen te nemen om ervoor te zorgen dat hun materiaal terugkomt."