Dat is een van de vele onthullingen op VMworld, de conferentie van virtualisatiereus VMware die deze week plaatsvindt in San Francisco. De opzet van vCloud Express is eigenlijk een 'quick 'n dirty' clouddienst gebaseerd op het eigen vSphere-platform. Klanten kunnen via service providers gebruik maken van virtuele servers die per uur in rekening worden gebracht.

Rekenkracht per uur

Dit flexibele gebruiks- en betalingsmodel is vooral bekend van Amazon en zijn Elastic Compute Cloud (EC2). Die aanbieder, van origine slechts online-boekhandel, is de gangmaker in de wereld van het rekenkracht-per-uur-model. Met vCloud Express krijgt Amazon er dus een grote concurrent bij.

Extra toegevoegde waarde die VMware biedt, is de mogelijkheid om virtuele workloads naadloos over te zetten van de interne omgeving naar de externe dienstverlener, en weer terug. Verschillende grote dienstverleners, zoals Terremark en Logica, hebben al toegezegd vCloud Express te ondersteunen.

Open standaard

Tegelijkertijd stelt VMware alles in het werk om zijn vCloud api als open standaard onder te brengen bij de Distributed Management Task Force (DMTF). De eerste versies van de API zijn sinds een jaar, toen het bedrijf begon met het hele vCloud-initiatief, beschikbaar voor dienstverleners om als beheerparaplu te dienen voor cloudomgevingen.

Eerder deze week kwam er al een plaagstoot richting VMware, mede ingegeven door concurrent Citrix. Het Xen Cloud Platform (XCP) mag dan weliswaar komen van een open source groep, Citrix heeft daar een dikke vinger in de pap en zal ook met een commerciële variant op de proppen komen. Grote troef daarvan is dat het platformonafhankelijk is. VCloud werkt, zoals je kunt verwachten, allen op VMware-infrastructuren.

Bron: Techworld.nl.