USB 3.1 verhoogt de datatransfersnelheid naar maximaal 10Gps, een verdubbeling van de 5Gbps die de huidige USB 3.0-standaard biedt. Maar misschien nog prettiger voor gebruikers is de nieuwe Type C-connector, die op beide apparaten die verbonden worden hetzelfde, kleinere uiterlijk meekrijgt en nooit verkeerd om in een computer kan worden gestoken. Nu is het nog zo dat je regelmatig mistast bij het inpluggen van een kabel of een USB-stick.

High-def videotransport

Naast de verbeterde gebruikservaring maakt de verhoogde snelheid dat USB 3.1 geschikt zal zijn voor meer typen apparaten. Het USB Implementers Forum, dat in juli de finale standaard publiceert, stelt dat USB 3.1 fabrikanten moet verleiden tot het maken van geschikte monitors en HD televisies. USB 3.1 zal zowel op tv's, computers, laptops, tablets, smartphones als randapparatuur te vinden zijn.

Als fabrikanten eind dit jaar met USB 3.1 apparatuur komen, zullen nieuwe kabels niet werken met bestaande poorten. USB-IF werkt aan aparte hybride kabels die nieuwe apparatuur met oude USB 2.0/3.0 poorten kunnen verbinden en oude apparatuur met nieuwe USB 3.1 poorten. Gebruikers die van 10Gbps snelheid willen profiteren, zullen voor beide apparaten USB 3.1 met een nieuwe kabel moeten gebruiken.

Thunderbolt blijft koning

USB 3.1 is trager dan het op 20Gbps opererende Thunderbolt 2.0 van Intel en Apple, maar kent als voordeel dat het veel goedkoper te produceren is. Eind deze week presenteert USB-IF de nieuwe standaard op het Intel Developer Forum in China.