Zo is het hen gelukt om de hersenactiviteit van het dier rechtsreeks te monitoren en stimuleren. De specialisten van de Amerikaanse universiteit Harvard en China's National Center for Nanoscience and Technology werken met minuscule opgerolde gaasvormige nano-elektronica die met een injectiespuit zijn ingebracht in het muizenbrein, waar het zicht weer ontvouwde. Na vijf weken had het immuunsysteem het nog altijd niet afgestoten.

Via extreem dunne draden is de elektronica aangesloten op een externe computer. Zo kunnen de hersencellen worden gecontroleerd en naar wens beïnvloed. De onderzoekers willen het ontwerp de komende tijd verfijnen zodat de hersenstimulatie ook draadloos kan.

Remedie bij hersenziektes?

De hersenimplantaten van de toekomst, gemaakt van geleidende polymeerstrengen en ingebed met transistors en elektroden, zijn mogelijk het remedie bij beroertes en de ziekte van Parkinson, vertelt Harvard-chemicus Charles Lieber tegen wetenschapsblad Nature.

Het koppelen van hersencellen en computers wordt in verschillende wetenschapsvelden onderzocht. Specialisten van Intel verwachten dat we al in 2020 met hersenchips onze computers kunnen besturen.