Het systeem is ontwikkeld door David Braben, een ontwikkelaar die vooral bekend is geworden als de maker van Elite, een legendarisch computerspel begin jaren 80. Met het systeem, Raspberry Pi gedoopt, kunnen kinderen de basis-vaardigheden van de ict zelf oefenen, zoals het bouwen van websites en het schrijven van scripts.

Specs

De Raspberry Pi draait op een 700 Mhz ARM-processor, heeft aan de ene kant een USB-ingang voor een toetsenbord (met een hubje kun je er ook een muis of andere randapparatuur aan hangen) en aan de andere kant een hdmi-uitgang voor een monitor.

Verder biedt de Raspberry Pi ruimte voor een SD-kaartje om het apparaatje van storage te voorzien. Het is zelfs mogelijk om een cameramodule aan de Raspberry Pi te koppelen. De computer werkt voorlopig op een 9-voltbatterijtje.

Als besturingssysteem heeft Braben gekozen voor Ubuntu Linux.

Prijs

Het interessante aan de Raspberry Pi is de prijs. Volgens Braben is het al mogelijk om het systeem te bouwen voor 15 Britse Ponden, ongeveer 17 Euro. Bij die prijs moet nog wel de randapparatuur worden genomen, maar zelfs dan verwacht Braben dat hij de financiering rond kan krijgen voor het gratis uitdelen van het systeempje.Ter vergelijking: de huidige generatie OLPC (One Laptop Per Child)-systemen kost nog steeds meer dan 100 dollar per stuk.

Voorlopig is de Raspberry Pi nog slechts een prototype, maar Braben denkt het binnen 12 maanden in productie te kunnen hebben.