De oprichter van autofabrikant Tesla en ruimtevaartorganisatie SpaceX wil niet alleen op de aarde maar ook op Mars snel internet aanbieden via een netwerk van honderden satellieten. "Het wordt belangrijk voor Mars om ook een wereldwijd communicatienetwerk te hebben",zegt hij tegen Bloomberg Businessweek. SpaceX wil in 2025 mensen naar Mars brengen, zodat daar een menselijke kolonie gestart kan worden.

De satellieten zouden hogere datasnelheden kunnen bieden, doordat ze lager vliegen dan nu, op zo'n 1200 km. Huidige communicatiesatellieten zweven meer dan tienduizend km boven de aarde. De kortere afstanden leveren een hogere snelheid op. Satelliet-internet kan straks de concurrentie aan met glasvezel. "De snelheid van het licht is in het vacuüm van de ruimte veertig procent sneller dan glasvezel."

10 miljard dollar

Musk verwacht dat het nog zeker 5 jaar duurt voordat het netwerk van satellieten er kan komen. Hij denkt er 10 miljard dollar voor nodig te hebben. Het satellietproject heeft nu 60 man personeel, maar dat aantal moet groeien naar duizend medewerkers.

Voornaamste doel is de 3 miljard mensen op aarde die nog geen toegang tot internet hebben van een verbinding te voorzien. Google doet iets soortgelijks met zijn Project Loon en Facebook wil dit eveneens met Internet.org.

SpaceX sprak vorig jaar over satellietinternet met ex-Google-manager Greg Wyler, maar het bedrijf en hij werden het niet eens over de plannen.