Dat schrijft Chad Sakac, een vice president bij de EMC-divisie die zich bezighoudt met de integratie van VMware-technologie, op zijn weblog. In de post laat Sakac zich ontvallen dat EMC bezig is met het produceren van "een Ultraflex I/O-module voor FCoE, die hotswappable is." Ultraflex is de I/O-technologie die EMC inzet voor bijvoorbeeld zijn Clariion storageapparaten.

Hoewel er al langer over wordt gespeculeerd dat EMC met een FCoE-module bezig is, is de storagegrootmacht daar nu pas daadwerkelijk mee naar buiten gekomen. De Clariion-arrays van het bedrijf konden theoretisch al overweg met FCoE, maar het bedrijf heeft nog geen modules uitgebracht voor de systemen.

FCoE is de technologie waarmee het protocol van het bijzonder prijzige Fibrechannel geduwd wordt door het veel goedkopere ethernet. Het FCoE-verkeer draait naast het IP-verkeer, wat het principe wezenlijk anders maakt dan de belangrijkste FC-vervanger, iSCSI. Die laatste draait bovenop TCP/IP. FCoE is nog volop in ontwikkeling, en ligt bij de INCITS ter goedkeuring als standaard.

Grote rivaal NetApp was vorig jaar herfst al ver genoeg om een array te tonen met volledig werkende FCoE-capaciteit. Daarmee was dat bedrijf de eerste die zijn arrays native FCoE liet draaien. EMC hield het indertijd bij Converged Network Adapters (CNA's). Bron: Techworld