De dienst die EMC onder de naam Mozy aanbiedt, is op dit moment nog een pure back-updienst. Op termijn zal Mozy echter moeten uitgroeien tot een volledige Storage-as-a-Service oplossing. Online back-up is namelijk niet geschikt om als vervanging van een fileserver te dienen voor meerdere gebruikers of als live repository voor desktop/laptop-images.

Niet voor niets bracht EMC het bedrijf Berkeley Data Systems na de acquisitie eind vorig jaar onder in een aparte SaaS-divisie. "De wereld beweegt naar een informatiegedreven model", aldus CEO Joe Tucci tijdens EMC World onlangs gehouden in Las Vegas. "Vandaag zijn data meestal gevangen in een apparaat, morgen breed beschikbaar. Vandaag zijn ze gefragmenteerd, morgen geconsolideerd. Vandaag werken we met ad-hoc policy’s, morgen met universele policy’s."

Online back-up

"De komende jaren zullen veel gezinnen meer dan een terabyte aan data in huis hebben", zegt Tucci. "Ik geloof dat die centraal beheerd zullen worden in een cloud-omgeving. Op die manier is die informatie gemakkelijker te delen en te beschermen, en beschikbaar op verschillende devices, waar je ook bent."

Voor bedrijven zal Mozy in eerste instantie een back-up bieden voor de masterdata die zich in het datacenter bevinden. "Op dit moment hebben we honderdduizenden individuele gebruikers en een aantal ondernemingen die Mozy gebruiken. We verwachten daar veel van. We willen in die segmenten verder groeien, maar ook in de middenmarkt." Als EMC eerdaags zijn Europese datacenter opent, zal deze dienst ook hier beschikbaar komen.

EMC kon nog niet precies aangeven hoe in een volgende fase Storage-as-a-Service wordt ingevuld. Wel lijkt het voor de hand te liggen dat de EMC-onderdelen RSA en VMware hier om de hoek komen kijken. RSA zorgt dan voor de beveiliging van de toegang tot de data en VMware voor de virtualisatie-infrastructuur bovenop de online storage om daar images op te slaan. Daarmee kun je bijvoorbeeld werknemers van een virtuele pc-dienst voorzien, overal, of ze nu op het bedrijf intern of mobiel werken. Minder waarschijnlijk is dat databases en andere grote datatransactieverwerkers in een StaaS-concept worden gestopt.

Demand-organisatie

Interessante vraag is natuurlijk wat deze ontwikkeling betekent voor de beheerder. "Als mensen aan outsourcing denken, dan zijn ze vooral bang hun baan kwijt te raken," zegt Vance Checketts, de COO voor Mozy. "De back-up wordt wel gemakkelijker – sommige beheerders hebben niet eens de tijd om back-ups van de laptops en desktopsystemen te maken – maar je bent nog steeds verantwoordelijk voor de bedrijfsgegevens. Ondanks dat je de back-up niet meer in huis hebt, bepaal je nog steeds wat wanneer wordt opgeslagen. Mozy is juist zo efficiënt omdat er iemand met IT-kennis ter plaatse is."

Maar naarmate de back-updienst verschuift naar een storagedienst, zal het werk van de beheerder weldegelijk fundamenteel veranderen. Zijn wereld draait niet langer om systemen, servers en processen, maar om het beheer van policy’s en SLA's (Service Level Agreements). Hoewel Checketts de systeembeheerder niet bezig ziet met leveranciersmanagement, betekent deze rolverandering wel een verplaatsing van zijn werkzaamheden van de supply- naar de demand-organisatie.

Risico

Met een geleidelijke transitie van een online back-updienst naar online storage heeft EMC een veel minder risicovolle weg gekozen dan Sun Microsystems twee jaar geleden. Toen cloud computing nog grid computing werd genoemd, introduceerden Sun een online dienst voor zowel verwerkingskracht als de storage van actieve data. Voor een processor rekende Sun een dollar per uur, voor storage een dollar per gigabyte per maand.

Hun Grid Compute Utility is echter nooit van de grond gekomen. De referentielijst bestaat voornamelijk uit een handvol partners. En van de storagedienst is helemaal niets meer terug te vinden. "Ik denk dat de markt er nog niet klaar voor was," zegt Checketts. "Maar hun grootste probleem was dat niemand zei ‘Ik heb online storage nodig’. Zij leverden storage maar wisten niet waarvoor. Voor back-up is die behoefte er wel. Dat geldt ook voor bedrijven als Google die file sharing en mail aanbieden. Dat gaat over zakelijke behoeften."

Daarnaast wijst Checketts op het gebrek aan diensten op en om de aanbieding van Sun, al was het alleen maar om daar op termijn nog aan te kunnen verdienen. "Je moet er gerelateerde waarde aan toevoegen, met een zakelijk voorstel komen." Sun zelf was niet in staat om over hun online diensten te praten.

Controle

Een probleem met de diensten van Microsoft en Google tenslotte is dat hun gebruikers niet langer meer eigenaar zijn van hun eigen data. "Jij moet de controle hebben, niet zij." Hoewel EMC ook een gratis account ter grootte van twee GB aanbiedt, is dat volgens Checketts vooral bedoeld om mensen kennis te laten maken met de dienst en ze uiteindelijk een betaald account in te lokken. Later dit jaar komt EMC met meer aankondigingen over Storage-as-a-Service.

Bron: Techworld