FCoE moet van Fibre Channel-protocol een 'normaal' netwerkprotocol maken dat draait op Ethernet naast het traditionele IP-verkeer. Dit in tegenstelling tot iSCSI dat draait bovenop IP met behulp van TCP. De FCoE-specificatie wordt ontwikkeld door de INCITS T11 Technical Committee onder de naam 'FC-BB-5'. Recent is een belangrijke mijlpaal bereikt doordat het initiatief de ontwikkelfase is ontgroeid en zich nu bevindt in de beoordelingsfase voor T11-standaarden.

FCoE native bij NetApp

NetApp claimt nu de eerste storageleverancier te zijn die ‘native FCoE SAN storage-oplossingen ondersteunt. De NetApp FAS and V series opslagsystemen zullen de CNA’s van QLogic en Emulex gaan ondersteunen. Daarnaast ondersteunt NetApp Ciso's Nexus 5020-switch die in november op de markt moet komen. De Nexus gebruikt een uniforme ‘switching fabric’ om de Ethernet-switches en de FCoE- en fibre Channel-storage op hetzelfde platform aan te sluiten.

EMC verkoopt Nexus

EMC kondigde afgelopen maandag aan dat het de Nexus-switch van Cisco onder de eigen Connectrix-merknaam gaat verkopen. EMC gaat bovendien de CNA’s van Emulex en QLogic opnemen in zijn Select-portfolio. In dat opzicht gaat NetApp nog een stuk verder door de FCoE-kaarten in zijn array’s op te nemen.

EMC heeft overigens plannen om ook de aankomende FcOE-switch van Brocade te gaan verkopen. De Brocade-variant kan echter nog even op zich laten wachten aangezien FCoE in de ogen van Brocade nog niet toe is aan een grootschalige uitrol.

Bron: Techworld