De nu bekendgemaakte samenwerking is gisteren al genoemd door persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Het blijkt nu te gaan om zowel een coalitie tussen Cisco, EMC en VMware als een joint venture, Acadia geheten. Laatstgenoemde geniet ook financiële steun van processorproducent Intel.

Cisco haalt EMC en daarmee ook virtualisatieleverancier VMware aan om meer gewicht te hebben op de datacentermarkt. De drie azen op een groter deel van de 350 miljard dollar die volgens consultingadviseur McKinsey jaarlijks besteed wordt aan infrastructuur en diensten voor datacenters.

Miljardenmarkt

Cisco schat zelf dat zo'n 20 procent daarvan, dus 85 miljard dollar, tegen 2015 besteed wordt aan virtualisatie en private clouds. Van het totaalbedrag gaat volgens McKinsey de ene helft op aan productaanschaf en de andere helft aan diensten en personeelskosten. VMware stelt op basis van onderzoek onder eigen, grote klanten dat 70 procent van de datacenterkosten bestaat uit onderhoud van de bestaande infrastructuur.

Cisco had VMware al meegekregen in zijn eigen initiatief voor servers met Intel-processors. De netwerkleverancier wil het daarmee opnemen tegen bedrijven als IBM en HP. Virtualisatie is daarbij het toverwoord. VMware zelf heeft al geruime tijd de zinnen gezet op de datacentermarkt.

Virtualisatiebouwblokken

De nu onthulde Virtual Computing Environment-coalitie wil een one-stop-shop bieden voor bedrijven die aan cloud computing willen. Dat betreft ook zogeheten private clouds, die bedrijven dan zelf in eigen datacenters kunnen draaien of dat weer door een hoster laten verzorgen. System integrators Accenture, Capgemini, CSC, Lockheed Martin, Tata Consulting Services en Wipro hebben zich al aangesloten bij Acadia.

Cisco, EMC en VMware willen ook virtualisatie aanjagen door nu standaard, vooraf geteste en gevalideerde pakketten aan te bieden. Die Vblock Infrastructure Packages omvatten producten van Cisco, EMC en VMware. Ook in combinatie met producten van partners zoals softwareleveranciers en EMC-dochter RSA. Het aanbieden van deze standaardpakketten, draaiend op Cisco's nieuwe Unified Computing-servers, moet de opstartkosten verminderen, maar ook de groeimogelijkheden verbeteren.