De productlijn die EMC gaat uitbreiden is de Celerra, bedoeld voor bedrijven die tussen de 32 en 896 TB aan storage nodig hebben. De storagesystemen zijn de NS-120, NS-480 en NS-960, en worden vergezeld met een nieuwe gateway, de NS-G8. Belangrijkste nieuwigheden zijn deduplicatie op bestandssysteemniveau als standaardonderdeel, nieuwe retentionmogelijkheden en het feit dat de dozen geheel op flash-drives zijn gebaseerd. Celerra moet het opnemen tegen de FAS2000 and FAS300-merken van concurrent NetApp.

EMC flirt al een tijd met deduplicatie, en is sinds afgelopen zomer gaandeweg bezig om uiteindelijk al zijn systemen met deduplicatie uit te rusten. Die techniek zorgt er kort gezegd voor dat gegevens slechts een keer in een omgeving worden opgeslagen, terwijl duplicaten worden vervangen door verwijzingen. De leverancier maakt gebruik van technologie van Avamar en RecoverPoint.

Nu de Celerra's ook standaard dedupe ingebouwd krijgen (het was voorheen een optioneel component), zijn er nog een paar producten over zonder dedupe. "De DMX, onze serie voor grote bedrijven, heeft het nog niet", zegt country technology officer Hans Timmerman van EMC. "We zien vanuit onze grote klanten de behoefte om de keus zelf in de hand te houden. De vraag voor standaard-deduplicatie komt vanuit de kleinere marktsegmenten", aldus Timmerman. Of EMC zich aan de belofte van afgelopen zomer gaat houden dat alle storage-apparaten van EMC automatisch dedupe gaan toepassen, dat kon Timmerman niet zeggen.

Flash

Ook nieuw is dat de systemen geheel op flash-drives gebaseerd zijn, en hoewel de aanvankelijke aanschafskosten daardoor omhoog schieten, wordt dat volgens Timmerman ruimschoots gecompenseerd met de kostenbesparende dingen van de Celerra. "Er was een tijd dat flash tot dertig keer zo duur was als een gewone HD", zegt Timmerman. "Nu is dat al zo'n tien tot twaalf keer. Als je bedenkt dat ze slechts 2 procent van de energie van een HD verbruiken, en ook nog eens op alle fronten beter presteren, dan is het een enorme besparing." Bovendien is de duurbaarheid van flash, niet zo lang geleden nog een heikel punt, volgens Timmerman geen probleem meer, en gaan flashdrives onderhand even lang mee als mechanische harde schijven.

Mogelijkheden voor dataretentie zijn uitgebreid met auto-archiving, waarmee bewaartermijnen worden gekoppeld aan policies. "Daarmee koppelen we het eigenlijk aan onze Centerra-lijn, onze complianceproductlijn", zegt Timmerman. Daarmee wordt geautomatiseerd dat er altijd een kopie beschikbaar blijft.

"Eigenlijk sluiten we aan op VMware vCenter en vCloud", zegt Timmerman, die doelt op nieuwe plugins voor de beheersoftware van EMC-dochter VMware. Daarbij kan worden gedacht aan migraties en disaster-recoveries van virtuele machines, en het creëren van snapshots van back-upomgevingen. "Mocht je een restart willen doen, dan kun je de snaps weer oproepen", zegt Timmerman.

Met de integratie van vCloud gaat het EMC vooral om de 'private clouds'. Daarbij gaat het vooral om het automatisch overbrengen van gegevens naar een nieuw-aangemaakte cloud, zegt Timmerman. Vervolgens kunnen zaken als service level agreements en migratie van applicaties binnen de virtuele cloud worden beheerd. Bron: Techworld