Oracle en EMC doen er verder het zwijgen toe, schrijft de Wall Street Journal. Het geschatte overnamebedrag van 50 miljard dollar kan Oracle niet geheel in cash opbrengen. Dat betekent dat er ook in aandelen zou moeten worden betaald.

Volgens analisten als Kaushik Roy van Wedbush is het onwaarschijnlijk dat Larry Ellison zo snel na de aankoop van Sun Microsystems een zo grote overname gaat doen. Hij schat die kans op minder dan 25 procent. Wel wordt door de markt de logica gezien in de toevoeging van dataopslag en virtualisatie aan het brede portfolio van Oracle. Dat mist Ellison nog in zijn streven een dominante rol te spelen in het datacenter.

Brocade logischer aankoop

Daarin mist Oracle ook nog netwerkapparatuur. Roy wijst er dan ook op dat de aankoop van Brocade op dit moment logischer zou zijn. Het naar verluid te koop staande bedrijf heeft naast SAN-opslagsystemen ook routers en switches die het in handen kreeg na de acquisitie van Foundry Networks, twee jaar geleden. Ook NetApp, de kleinere concurrent van EMC, zou voor Oracle op dit moment makkelijker te verteren zijn.

Maar dan krijgt Oracle geen virtualisatietechniek in handen. EMC is zoals bekend voor zo’n 80 procent eigenaar van VMware, ’s werelds grootste speler in de virtualisatiemarkt. Opslag is daarnaast al jaren een geldmachine voor bedrijven en dat zal in de komende jaren door de toename van mobiel breedband internet alleen maar toenemen.

HP en IBM hebben voorsprong

Oracle’s rivalen in de datacentermarkt hebben zich dit jaar al versterkt op dat gebied. HP versloeg Dell in de strijd om het Britse storagebedrijf 3PAR en IBM kocht onlangs Netezza.

Oracle en EMC kennen elkaar overigens goed. Oracle zegt meer dan 70.000 zakelijke klanten te delen met EMC. Daarnaast is EMC zelf ook een van de grootste klanten van Oracle en draait meer dan zeventig applicaties van Ellisons onderneming. Bron: Techworld