Volgens de Amerikaanse krant komt EMC nog dit kwartaal op de markt met 73 GB en 146 GB flash-SSD's op de markt. De nieuwe drives worden toegepast in de high-end Symmetrix opslagarrays. Een Symmetrix met een mix van SSD's en traditionele disk drives zou slechts tien procent duurder uitvallen dan een array met alleen disk drives.

EMC gaat gebruikmaken van 'single cell flash memory' waarbij iedere geheugencel 1 bit aan informatie bevat. De technologie is sneller en robuuster dan 'multi-cell flash memory' wat wordt gebruikt in consumentenproducten zoals digitale camera’s en mp3-spelers. Een cel op een single-cell chip gaat meestal 100.000 lees/wis-cycles mee. Bij multi-cell flashgeheugen blijft de teller steken bij 10.000.

Diverse partijen voorspellen dat flashgeheugen de komende jaren terrein gaat winnen. Zo voorspelde Fujitsu Siemens chief technical officer Joseph Reger onlangs dat binnen drie á vier jaar alle harde schijven in datacentra vervangen zijn door flashdrives. Volgens Reger heeft flash zoveel voordelen dat de vervanging van traditionele hard drives erg snel zal gaan. “Volgend jaar verwacht ik een cross-over, en binnen drie of vier jaar zal flash doordringen geheel doordringen in de datacentra.”

Een vergelijkbaar geluid was vorige week te horen tijdens een bijeekomst van Dell over de groene toekomst van IT. Volgens Herbert Smals, bij Dell Brand Manager Client Solutions, wordt de doorbraak van flash nu nog gehinderd door het hoge prijskaartje. "Maar over een jaar of vijf zullen we flash ook in het datacentrum tegenkomen; zelfs in de high-end opslagapparatuur." Dat is volgens de manager goed nieuws voor het milieu. "Harde schijven slurpen nu de meeste energie."

Bron: Techworld