De Gdium, die deze zomer verkrijgbaar moet zijn, heeft geen harde schijf, maar komt met een zogenoemde G-Key. Dat is een usb-stick van 8, 16 of 32GB waarop het besturingssysteem staat, de applicaties en de persoonlijke data en instellingen. Op die manier kunnen meerdere gebruikers met hetzelfde apparaat werken zonder ook maar een spoor op de laptop achter te laten. De netbook is ontwikkeld voor omgevingen met veel gebruikers, zoals scholen. Daar kan het bijvoorbeeld handig zijn om 10 computers te hebben en 50 G-Keys

Ondertussen is al uitgevonden dat je die G-Key niet echt nodig hebt. Die past dan wel goed bij de vormgeving van de computer, maar als je dat niet belangrijk vindt, kun je het besturingssysteem net zo goed op een willekeurige usb-stick zetten.

De netbook heeft een 10 inch scherm en 512MB aan RAM. Als processor heeft hij een 900 Mhz 64bits Loongson 2. Daardoor zal de netbook geen Windows kunnen draaien en kun je er ook niet zomaar elke Linux op zetten die je wilt. Wil je meewerken aan het project, dan kom je misschien in aanmerking om een Gdium gratis te krijgen. Daar hebben ze het OLPH-programma voor, One Laptop Per Hacker.

Bron: Techworld