De afgelopen weken konden werknemers hun systeembeheerder nomineren voor de titel Systeembeheer van het Jaar. Eerder deze week maakten we al de nummer 2 tot en met 5 bekend, om vandaag tijdens de Dag voor de Systeembeheerder bij onze winnaar Peter Verhoeven uit te komen.

Even leek het erop dat Martijn Broeders van uitgeverij HUB met de overwinning aan de haal ging. De ronduit verpletterende motivatie bij de nominatie van Verhoeven leverde de 'ICT-god van Hotraco' uiteindelijk toch de overwinning op. "God kan niet overal zijn, daarom heeft Hij Peter gemaakt”, schrijft collega Rob Reijnders. “Peter is onze ICT-god. Als er problemen zijn met het netwerk of werkstation of vragen met betrekking tot de werking van de software, dan is hij onze redder in nood. Met een brede glimlach lost hij de problemen in mum van tijd op.”

Verhoeven werd vanochtend op de hoogte gesteld van zijn verkiezing. "Dit is erg leuk", reageert de kersverse Systeembeheerder van het Jaar. “Ik wist niet eens dat ik was genomineerd.”

Maar ‘ICT-god’, dat is niet niks!

"Ja, inderdaad. Ik hoor dat grapje wel vaker. Ik word soms ook wel eens de messias genoemd."

Dus niets te klagen over de waardering voor je werk?

"Nee, zeker niet. Ik krijg voldoende schouderklopjes."

Wat doet Hotraco eigenlijk?

"Hotraco is groot geworden met klimaatsbeheersingsapparatuur voor in bijvoorbeeld pluimvee- en varkensstallen. Maar inmiddels bouwen we ook zelf managementsoftware voor de agrarische sector en PLC-aansturingen."

Hoe ziet het netwerk van Hotraco er uit?

"We hebben 75 ICT-werkplekken voor zo’n honderd werknemers. Op de desktops draait voornamelijk Windows XP met op enkele pc’s nog Windows 2000. Maar Windows 2000 wordt gaandeweg vervangen door XP. Verder hebben we Windows Server 2003 en Exchange en SQL Server. Exact draaien we ook op Windows. Verder hebben we nog EPLAN; dat is een groot pakket voor engineering."

Zit er nog een grote migratie aan te komen?

"We zijn bezig met een implementatie van een NAS-oplossing. Over Windows Server 2003 zijn we gewoon tevreden, dus er is geen noodzaak om dat te vervangen. Zelf ben ik wel met het testen van Vista, maar van een migratie naar Vista is voorlopig geen sprake."

Hoe groot is de ICT-afdeling bij Hotraco?

"Nou, ik werk alleen. Wel heb ik iemand die mij vervangt als ik bijvoorbeeld op vakantie ga."

Lijkt me best veel werk om in je eentje te doen. Een 50-urige werkweek dus?

"Daar komt het soms wel op neer. Zo werk ik nog wel eens ’s avonds om het onderhoud uit te voeren dat je overdag niet kan doen."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Zorgen dat mensen altijd hun werk kunnen doen. Daarnaast spreekt de diversiteit me erg aan. Omdat ik alleen werk heb ik te maken met uiteenlopende systemen en met alle werknemers binnen het bedrijf. En omdat iedereen anders is, is mensenkennis ook een belangrijk aspect van het werk. Ik vind eigenlijk alles leuk aan mijn werk."

Wordt er bij Hotraco nog iets gedaan aan de Dag van de Systeembeheerder?

"Niet dat ik weet. Bij secretaressedag zie je wel dat er bloemetjes worden uitgedeeld, maar dat hoeft voor mij allemaal niet. Ik hoef niet zo nodig op een voetstuk."

De prijs!

Peter Verhoeven sleept met zijn verkiezing tot Systeembeheerder van het Jaar een Acer Travelmate Notebook in de wacht. Evenals de eerdere prijzen is de notebook beschikbaar gesteld door ACES Direct. Aanleiding voor de verkiezing is de internationale SysAdmin Appreciation Day die ieder jaar plaatsvindt op de laatste vrijdag van de maand juli en is in het leven geroepen om systeem- en netwerkbeheerders in het zonnetje te zetten.

Omdat de SysAdmins van Techworld-uitgever waren uitgesloten van deelname aan de verkiezing, willen wij heb hier alsnog bedanken voor hun inzet. En voor alle andere SysAdmins in Nederland: een fijne dag! De redactie hoort het graag als uw werkgever niet aan u heeft gedacht. [email protected] staat open.

Bron: Techworld