Slimme thuisassistent

Hass.io is een besturingssysteem dat gebruik maakt van Home Assistant, het open source home automation platform. Dit pakket verandert je Raspberry Pi in een smart home hub. Je kan Hass.io integreren in Google Home of Amazon Echt. Daarnaast kan deze software ook slimme apparaten rechtstreeks aanspreken, zelfs als dat generieke ZigBee of Z-Wave-controllers zijn.

Hass.io lijkt in eerste instantie niet als een project voor beginners, zeker omdat je een deel van de configuratie moet aanpassen met YAML, maar het is slechts een kwestie van het switchen van "No" naar "Yes" onder de juiste koppen.

De Raspinator 1.0

Hackster.io-gebruiker Michael Darby, Terminator fan, kwam op het leuke idee zelf eigen Terminator te bouwen, tenminste, alleen het hoofd. Darby ging aan de slag met een theelichthouder in de vorm van een schedel, een Raspberry Pi 3, Raspberry Pi camera module en andere onderdelen. Aan het einde van de klus kon de Raspinator een gesprek aangaan (dankzij de ingebouwde chatbot), heeft de "robot" eye-tracking aan boord en doet het aan gezichtsherkenning.

Op Hackster.io legt de hacker uit hoe hij het geheel in elkaar gezet heeft en welke hard- en software je er precies voor nodig hebt.

Thee voor de Raspberry Pi

Waar draait de tech-wereld op? Precies, cafeïne. Of dat nou in de vorm van koffie is, als toevoeging in een frisdrank of via een theezakje. Het is de brandstof voor nerds. Theezakjes hebben echter een speciale behandeling nodig omdat het meestal zakjes vol met theeblaadjes of kruiden zijn. Zo'n zakje heeft natuurlijk nogal wat beweging nodig om de smaak en het aroma zo goed en snel mogelijk te verspreiden in het hete water. En zo is cdtea ontstaan.

Het apparaat bestaat uit een Raspberry Pi die een oude CD/DVD-drive opent en sluit en op die manier het theezakje de beweging geeft die het nodig heeft. De software van de cdtea zorgt er eerst voor dat het theezakje 10 seconden weekt en elf keer dipt. Prachtig.

Lees ook:Nog meer toffe Raspberry Pi projecten

Stoer doen met data

De Kiosk Display on Raspbian Jessie is gebouwd door Ryan, de auteur van de reboost blog. Deze blogger wilde graag een Dashing dashboard welke draaide op een Raspberry Pi. Het mooie van dit project is dat het simpel, effectief, nuttig en een geweldige learning tool is. Het ziet er ook nog eens goed uit en je kan het gebruiken om allerlei soorten data op verschillende manieren weer te geven.

Lees ook: 8 coole projecten voor de Raspberry Pi

SeeMore Pi

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, zijn er ook mensen en bedrijven die de Raspberry Pi in bulk inkopen en aan elkaar knopen om er een cluster van te maken.

Deze cluster is ontwikkeld door Sam Blanchard, een assistent Professor of beeldhouwkunst bij Virginia Tech. "SeeMore is een project dat kunst en IT samenbrengt. Het moet mensen bewust maken van het feit dat clusters niet altijd in standaard 'zwarte dozen' worden gestopt." Dit kinetische kunstwerk laat zien hoe parallelle algoritmes zich "bewegen" door de cluster door de werkende nodes naar voren te "duwen". In onderstaande video zie je het gevaarte in actie.

Domotica a la Pi

Home Assistant beschrijft zichzelf als "een open source home automation platform draaiend op Python 3". De software kan alle apparaten in je huis besturen en ondersteunt op dit moment 536 verschillende apparaten en onderdelen waaronder Alexa, Google Home, Netatmo, MQTT, Philips Hue, IFTT en Nest. Je kan hier een demo proberen en de documentatie die erbij zit is zeer goed.

Lees ook: 5 coole Raspberry Pi projecten

Ergo Jr., een handje helpen

Ook wel "The Poppy Project" genoemd is een robot-project speciaal voor de community en richt zich op onderzoekers, leraren, artiesten en robot fans. De Ergo Jr. is open source (zowel de hardware als de software) en de robot hand is speciaal ontworpen voor de educatieve markt. Het 3D-geprinte frame heeft zes motoren en wordt geleverd met drie verschillende tools. Een lampenkap, een grijper en een pennenhouder. De kit kost ongeveer 280 euro.

Lees ook: 7 leuke Raspberry Pi projecten voor de fan

De NSA zet zich in voor je privacy (echt waar!)

De Information Assurance mission bij de NSA (ja, echt waar, de NSA) heeft een systeem ontworpen genaamd goSecure. Het is een open source VPN systeem en draait op de Raspberry Pi als client of al server. Er zijn ook versies voor x86-computers en Amazon Web Services beschikbaar.

"Het systeem bestaat uit een enkele server en een of meer clients. strongSwan wordt gebruikt om een Suite B IPsec-tunnel te maken met pre-shared sleutels voor de server en de client(s). De core crypt implementatie is geverifieerd door NSA's Cryptol tool,"zo valt op de site te lezen. Handig.

Lees ook: Maak van je Raspberry Pi een vliegtuigtracker

Meet het milieu

De projectpagina van de Airpi beschrijft het apparaat als een Raspberry Pi die is verbonden met verschillende sensoren die automatisch worden uitgelezen en de data interpresteert en omzet in nuttige informatie en op het internet zet. We hebben de AirPi gebouwd om de temperatuur te meten, vochtigheid, luchtdruk, lichtsterkte, rook en concentratie gevaarlijke gassen (waaronder koolstof mono-oxide en stikstofdioxide). De gehele set kost ongeveer 55 pond.

Maximale Zonne-energie

De draagbare 2-Axis Solar tracker is een ambitieus Raspberry Pi-project om het maximale uit je zonnecellen te halen. Dit is vooral handig voor mensen in ontwikkelingslanden. "Het concept is niet nieuws, maar een bestaand idee met een leukere (goedkopere) benadering. Zonnepanelen genereren een stuk minder energie als zij niet goed op de zon gericht staan. Door de panelen te draaien op basis van de informatie die onze pi ontvangt over de zon, kan energieverzameling zeer efficiënt worden gedaan.

Het plan is jammer genoeg alweer stilgezet, maar de plannen en de code zijn nog steeds beschikbaar.

Lees ook: Nog eens 8 colle Raspberry Pi-projecten

Is deze wc bezet?

Dit project is speciaal voor mensen die in bedrijven werken met weinig wc's. De mensen van made by many hebben een systeem gemaakt op basis van de Raspberry Pi genaamd Is the Toilet Free? die dat probleem moet oplossen.

Deze applicatie checkt hoe vaak en wanneer wc-deuren worden geopend en gesloten via micro switches die in verbinding staan met de Pi. Er is zelfs een statusscherm beschikbaar die je aan de muur kan hangen. Op hun site vind je het ontwerpproces, de benodigde elektronica en de bijbehorende software. Er wordt zelfs bijgehouden hoe lang men op de wc zit.

Lees ook: Besturingssystemen voor de Raspberry Pi