De oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf noemt encryptie in een blogpost 'van levensbelang voor cybersecurity'. "Het wordt voornamelijk gebruikt om communicatie tegen hackers en cybercriminelen te beschermen", aldus Kaspersky. Na de aanslag op Charlie Hebdo kondigde David Cameron een aantal anti-terreurmaatregelen aan. Hij suggereerde dat de overheid ook technieken die afluisteren belemmeren zou gaan aanpakken. "Gaan we middelen van communicatie toestaan waarbij het niet mogelijk is ze af te luisteren? Mijn antwoord op die vraag is: nee, dat moeten we niet doen."

Helpt offline veiligheid niet

Kaspersky vindt niet dat burgers de beveiliging van hun online communicatie moeten opgeven om de veiligheid in de echte wereld wellicht te verbeteren, want dat is helemaal niet zeker. "Ik denk dat een encryptieverbod voor online communicatie offline security niet tastbaar zal verbeteren en uiteindelijk normale gebruikers en bedrijven aan allerlei soorten cyberaanvallen, hacks en spionage zal blootstellen." Wereldleiders en inlichtingendiensten zien ten onrechte een tegenstelling tussen online en 'offline' veiligheid. Cybersecurity hoort echter een integraal onderdeel van fysieke veiligheid te zijn, aldus Kaspersky.

'Cameron is gek'

Ook Ladar Levison van Lavabit, die eerder het e-mailaccount van Edward Snowden verzorgde, zegt in The Guardian ook dat een encryptieverbod slecht voor de online veiligheid van iedereen zou zijn. "David Cameron is gek als hij dit serieus wil", stelt LEvison. "Encryptie is een van de pijlers van het netwerk van vertrouwen op internet, van internetbankieren tot software-updates. Als je de sleutels daarvan zou moeten overhandigen, zou je er goed aan doen bepaalde diensten niet langer te gebruiken."

Britse spionnen hackten Kaspersky

Eerder deze week werd bekend dat de Britse geheime dienst GCHQ onder meer de antimalware-software van Kasperksy hebben gehackt. In nieuwe documenten van Edward Snowden wordt Kaspersky met name genoemd als doelwit voor een exploit.