"Het kan niet langer geheim blijven", stelt Steve Prentice, onderzoeker bij Gartner. "De prestaties per watt worden in de volgende tien jaar een bepalende factor."

Volgens Prentice zijn hoge energiekosten bij uitstek een probleem van de it-sector, omdat technologie nu eenmaal veel stroom verbruikt. Maar het probleem wordt met de komst van veeleisende hardware steeds hardnekkiger. "Voor elke watt die in de processor gaat, is nu al een andere nodig om 'm te koelen", aldus Prentice.

Steeds meer bedrijven selecteren hun producten dan ook op energieverbruik. Hardwarefabrikanten weten dat maar al te goed, en maken van zuinigheid een belangrijk – zoniet het belangrijkste – verkoopargument.

HP's nieuwe c-class blade-platform, bijvoorbeeld, laat beheerders voor het eerst het stroomverbruik van afzonderlijke blades, de chassis of zelfs complete rekken regelen. Nieuwe ventilatoren moeten voor 30 procent meer koeling en 50 procent minder energieverbruik zorgen dan traditionele ventilatoren, aldus de fabrikant.

Chipmakers gaan nog een stapje verder door energiezuinige versies van reeds bestaande processors uit te brengen. AMD's nieuwste desktopschips, bijvoorbeeld, verbruiken (afhankelijk van het model) 35 of 65 Watt in plaats van de standaard 89 Watt.

Het gebruik van zuinige producten is echter niet de enige manier om energie te besparen, benadrukt Prentice. Virtualisatie is ook een optie. Bedrijven kunnen daarmee veel efficiënter gebruikmaken van hun hardwarecapaciteit, en dus beparen op hun energierekening.

"Van de computerkracht die bedrijven kopen, wordt normaal ongeveer 10 procent benut", stelt Prentice. "Door virtualisatie kan dit percentage worden verhoogd tot ongeveer 30 procent." Bron: Techworld