Datacenters kunnen zich nu bij EPA aanmelden voor het energielabel, meldt de IDG Nieuwsdienst. De Amerikaanse overheid hoopt dat met het label het stroomverbruik van datacenters is terug te dringen.

Het label is ook internationaal van toepassing en slaat onder meer op storage-apparatuur en noodvoedingen. Datacenterbedrijven kunnen na toewijzing het Energy Star-logo gebruiken voor hun marketingactiviteiten.

Online tool

De EPA geeft bedrijven via een online-tool een score voor hun energie-effici├źntie op een schaal van 1 tot 100. Bedrijven die een score boven de 75 behalen, kunnen een EPA-audit aanvragen om daarmee een Energy Star-certificaat te verkrijgen.

De meting is gebaseerd op de zogeheten power usage efficiency-waarde: het totale energieverbruik gedeeld door de hoeveelheid die de daadwerkelijke ict-systemen bereikt. Lekkage door voedingen en verbruik door koeling tellen niet mee. De EPA neemt hierbij ook ups-systemen (uninterruptible power supplies) mee in de meting. Het laat vooralsnog andere datacenterfactoren buiten beeld.

Ook overheden andere landen hebben interesse in het energielabel voor datacenters. Het Energy Star-logo dient ook al voor pc-apparatuur zoals monitoren en is daarmee allang buiten de VS in gebruik.