Zeker deze maand zijn er talloze artikelen in landelijke media over IT-projecten die óf het budget fors overschrijden óf volledig mislukken. Jeroen van Rooden heeft ze ook gezien. Het resultaat: een hoop maatschappelijke en interne wrijving binnen de organisaties waar het om draait. Volgens de directeur ICT van pensioenuitvoerder MN gaat het al mis bij de term 'IT-project'. " We moeten in Nederland op een andere manier leren denken. We moeten ons veel beter realiseren dat digitalisering een kern van de bedrijfsvoering is. Er is geen onderscheid tussen business en IT, dat is een achterhaald beeld. "

De wereld verandert in hoog tempo. Dat betekent volgens Van Rooden dat de enterprise architectuur moet fungeren als een stabiel skelet. "Zodat we organisaties goed kunnen bouwen en beheren." Probleem is dat die fundering in veel gevallen niet aanwezig is, stelt hij. "Daardoor lopen organisaties vast in mensen, processen en legacysystemen. Het vervelende is dat men vaak met een beschuldigende vinger naar IT wijst. Terwijl de oplossing van dit vraagstuk vaak veel meer schuilt in de bedrijfsvoering."

Droom

De ICT-directeur is van mening dat de enterprise architect dat skelet moet creëren. "Verbindingen leggen tussen de uitvoering en inrichting van een organisatie, dát is wat een enterprise architect moet doen. Dat betekent dat hij in staat moet zijn holistisch te denken, over conceptueel vermogen beschikt en ongelooflijk sterk is in de communicatie. Dat zijn eigenschappen die je niet persé bij de gemiddelde hedendaagse IT-er terugziet.

Hij ziet brood in een enterprise architect uit een andere beroepsgroep. "In mijn droom is de enterprise architect dan ook niet perse een IT'er, maar bijvoorbeeld een bedrijfs- of organisatiekundige die affiniteit heeft met IT."

Enterprise-talent is schaars, beseft Van Rooden. Maar bijkomend probleem is volgens Van Rooden het feit dat Nederland die enterprise architecten ook nog niet opleidt. "We weten wat we nodig hebben. Dat is het vertrekpunt. Wat nog ontbreekt is een goed uitgedachte opleiding die dit soort architecten kan vormen."

Hij wijst op universiteiten en hoge scholen. Die lopen nu achter in de aansluiting op eigentijdse wensen, zegt de ICT-directeur die in het verleden de 'applicatie-ontwikkelfabriek' van de Belastingdienst opnieuw heeft opgezet. "Iedereen leidt op zijn eigen manier op, vaak jarenlang volgens hetzelfde stramien." Hetzelfde geldt in zekere zin voor de commerciële opleidingen. "Die zijn vaak erg technocratisch." Aan Nederland dus de taak een opleiding tot enterprise architect in het leven te roepen. ". Maar voordat het zover is, zijn we een paar jaar verder. Sterker nog, we zijn nog niet eens begonnen..."

Het doorontwikkelen van huidige generaties IT'ers is een mogelijke tussenoplossing. Maar die heeft niet de voorkeur van Van Rooden. "IT-ers hebben vaak een academische opleiding, met name als applicatieontwikkelaar. Maar veel van hen zijn het academische trainingsniveau in de loop van de jaren kwijtgeraakt. Hoe kan het dat piloten, artsen en chirurgen hun kennis regelmatig moeten bijspijkeren om hun licenties te houden, maar IT'ers niet? Terwijl het in ons vakgebied misschien wel noodzakelijker is..."

Nieuwe generatie

MN sluit in dat opzicht aan op het beeld van de markt. En dus gaat Van Rooden de uitdaging aan. "Ik wil - out of the box - op een andere manier naar het fenomeen 'architect' kijken", zegt hij. Van Rooden wil zelf zijn ideale enterprise architecten opleiden. "Want ik kan die architecten nu niet uit de markt halen. Het idee is mensen zelf op te leiden tot een multidisciplinair team. En ik wil ze niet alleen uit IT halen, maar ook uit de business."

Van Rooden kijkt overigens met vertrouwen naar de lange termijn. De nieuwe generatie weet straks namelijk niet beter dan dat business en IT één zijn. "Zij groeien op met affiniteit voor IT. Het enige dat wij moeten doen, is infrastructuur en opleidingen ontwikkelen, zodat we enterprise architects in de toekomst optimaal kunnen inzetten."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MN.

Interesse?

Deel jij de visie van Jeroen of vind je het juist interessant om persoonlijk met Jeroen te sparren over jouw toekomstbeeld van IT? Op het Future IT Event van MN krijg je de kans om jouw stem te laten horen. Naast Van Rooden zullen ook andere keynote sprekers aanwezig zijn om hun toekomstvisie te delen. Als jij benieuwd bent hoe MN inspeelt op de toekomst, meld je dan nu aan voor het event Future IT Event op 28 oktober en schrijf je hier in.