De download voor IT-professionals is gisteravond vrijgegeven. De Enterprsie-uitvoering van Windows is voor bedrijven die Software Assurance-contracten hebben met Microsoft. Naast dat licentietechnische onderscheid biedt deze grootzakelijke Windows-variant ook enkele aanvullende functies. Dat zijn mogelijkheden die de andere varianten van Windows 8 (en straks 8.1) dus niet hebben.

Marketingtopman Erwin Visser van Microsoft somt deze premium features op in zijn blogpost over de release van de preview. Zo kunnen beheerders met de Enterprise-variant USB-sleutels voorzien van een bootbare, volledig werkende Windows-installatie. Gebruikers kunnen dankzij dit Windows To Go hun bedrijfsdesktop meenemen en die starten op willekeurige - al dan niet eigen (BYOD) - pc's, zolang de USB-drive daar dan op is aangesloten.

Meer premium functies

Verder krijgen bedrijven grip op de layout van het Start-scherm, beheermogelijkheden via AppLocker, en de optie om eigen apps voor de Modern UI te installeren (via side-loading voor domein-gekoppelde pc's en tablets). Dit zijn enkele van de aanvullende functies van de Enterprise-uitvoering van Windows 8.

De aankomende grote update 8.1 voegt daar nog vijf nieuwe functies aan toe, die Microsoft in juni al heeft onthuld op zijn TechEd-conferentie in de VS. Dit omvat ook de mogelijkheid om een pc of tablet met de nieuwe Windows-versie geheel te vergrendelen, in een zogeheten kiosk-modus. Microsoft heeft dit nu de naam Assigned Access gegeven.

Pas in de definitieve release

Beheerders die de bèta al hebben gedownload, ontdekken nu dat die functie niet aanwezig is in de preview. Woordvoerder Brandon LeBlanc van Microsoft bevestigt dit ontbreken in een antwoord onder de blogpost van Visser. Het komt wel mee in het product zodra dat de status van General Availibility bereikt, wat later dit jaar gebeurt. Deze formulering suggereert dat er na de nu vrijgegeven preview niet nog een bèta-release uitkomt.

De kiosk-modus is niet te vinden in de Enterprise-preview van Windows 8.1:

Via: Jarem.