NexentaStor is gebaseerd op Nexenta Core Platform, het open source besturingssysteem dat de OpenSolaris-kernel met Ubuntu Server-programma's combineert. In NexentaStor 2.0 voegde Nexenta Systems een volledig automatische actieve/actieve failover functie toe (HA Cluster 1.0), een optionele ZFS-gebaseerde Windows backup module (Delorean 1.0) en een optionele module om NexentaStor als een target op blokniveau te beheren (Target 1.0).

Geen vendor lock-in

Nexenta Systems trekt vooral de kaart van openheid: volgens het bedrijf vereisen andere enterprise NAS en SAN producenten dat hun klanten de hardware ook bij hen kopen, en zijn de schijfformaten in die gevallen ook propriëtair, zodat de klant aan die verkoper vastzit. Met NexentaStor daarentegen kunnen klanten volgens Nexenta Systems zelf hun hardware kiezen en zo profiteren van de goede prijs/performance verhouding in de huidige x86-hardware.

Gevirtualiseerde datacenters

NexentaStor focust zich op virtualisatie: niet alleen kan het besturingssysteem zelf als een virtuele machine draaien, maar het heeft ook de optionele module VM Data Center 2.0 die het beheer van storage voor virtuele omgevingen vereenvoudigt. Met één klik kun je policy's voor replicatie en retentie instellen voor VMware en Citrix Xen datastores. Klonen van virtuele machines gebeurt dankzij de clone-functie van ZFS snel en vereist weinig schijfruimte.

Support

Nexenta Systems biedt nu ook over de hele wereld 24x7 support aan, maar er zijn eveneens lokale partners, in Nederland is dat het Rotterdamse Inprove. De uitbreidingen Delorean en Target zijn tot 15 augustus gratis beschikbaar. Van NexentaStor zelf is er een free trial versie die 30 dagen werkt. De Enterprise Edition komt in verschillende tarieven, vanaf 1100 dollar voor 4 TB storage.

Bron: Techworld