Sinds de introductie van ENUM in Nederland, in maart van dit jaar door SIDN, zijn er er welgeteld 48 ENUM-domeinen geregistreerd.

Met ENUM kan de ontvanger bepalen of hij 'via mail, vast- of 06-nummer, internet, sms, fax of een combinatie daarvan' benaderd wil worden. De afzender hoeft niet meer te kiezen uit deze opties maar kan gewoon een naam uit zijn adresboek selecteren en een bericht versturen. De ontvanger krijgt het bericht op het door hem bepaalde communicatiemedium binnen. Alle e-mails kunnen bijvoorbeeld omgezet worden in sms-berichten of ingesproken voicemails kunnen omgezet worden in een e-mailbericht.

Vertaling naar domeinnamen

ENUM zet telefoonnummers om in domeinnamen. Daarvoor wordt het telefoonnummer omgekeerd gebruikt. "Dit heeft te maken met het feit dat domeinnamen hiërarchisch van rechts naar links zijn opgebouwd en telefoonnummers precies andersom. Door het telefoonnummer om te keren en aan te vullen met 'e164.arpa' ontstaat een domeinnaam die bruikbaar is op internet, of beter: op de IP-netwerken. Een denkbeeldig Nederlands telefoonnummer +31 (0) 20 - 123 45 67 wordt dan: 7.6.5.4.3.2.1.0.2.1.3.e164.arpa", staat te lezen op de Nederlandse ENUM site.

De verkregen adres werkt net zoals een ip-adres onzichtbaar op de achtergrond. Er wordt gebruik gemaakt van domeinnamen. In het geval van ENUM zal dit vaak de naam van een persoon zijn.

Dat klinkt veelbelovend, maar op dit moment is er nog weinig behoefte om ENUM-domeinen te registreren. Gebruikers zouden er nog weinig mee kunnen. VoiP is op dit moment is het enige wat in Nederland mogelijk is met de technologie, laat een woordvoerder van het SIDN weten. "De verwachting is wel dat je wel een jaar tot twee jaar verder bent voordat het echt een voet aan de grond gaat krijgen." Ondertussen richt SIDN zich op bedrijven als KPN en Siemens voor het ontwikkelen van applicaties en apparatuur.

Kip en ei

Er zijn nog niet veel landen waar ENUM wel volledig operationeel is. Vooral Roemenië en Oostenrijk lopen voorop. Verder is het volgens SIDN een kip en ei verhaal. "Naarmate er meer landen de ENUM technologie operationeel hebben wordt het steeds interessanter voor verschillende partijen om applicaties te gaan ontwikkelen. Als het maar een paar landen zijn dan is het bijna niet de moeite om daar tijd en geld in te steken."

Providers afwachtend

Een woordvoerder van KPN onderstreept dit. "Het is interessant om het in de gaten te houden maar het is nog in een stadium dat we kijken wat er gebeurt. Op het moment dat je denkt dat het momentum krijgt dan stap je er in."

Ook Anne Samson van Nokia Siemens Networks laat aan Webwereld weten dat het bedrijf nog niet veel investeert in ENUM. Wel ondersteunen ze de techniek. "Nokia Siemens draagt bij aan ENUM door VoiP te ondersteunen. Op dit moment zijn we niet bezig met het ontwikkelen van applicaties voor eindgebruikers."