LTE wordt gezien als de opvolger van 3G (hetgeen staat voor de derde generatie in mobiele services), oftewel diensten als UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) en W-CDMA in de VS.

Met de tests (pdf) wilde Ericsson aantonen dat LTE ook buiten het laboratorium functioneert, van basisstation tot terminal. "Het is natuurlijk er makkelijk om een bepaalde snelheid te halen binnen de omgeving van een laboratorium. Om aan te tonen dat LTE ook in een realistische omgeving werkt, hebben we echte antennes gebruikt, realistische afstanden tot de terminals overbrugd en ook getest vanuit een rijdend voertuig", aldus Lars Tilly, hoofdonderzoeker bij Ericsson Mobile Platforms, tegenover de IDG Nieuwsdienst.

Ideale omstandigheden

Om de snelheid te halen gebruikte het bedrijf vier zendkanalen (het maximale aantal dat door LTE standaard wordt ondersteund), vier ontvangstantennes en een bandbreedte van 10 MHz, werd een pieksnelheid bereikt van meer dan 130Mbps. Met een maximale bandbreedte van 20 MHz, betekent dit dus een theoretische snelheid van 260Mbps. Kanttekening is daarbij volgens Tilly wel dat deze snelheden niet voor iedereen mogelijk zijn: "Niet iedereen zal de 100Mbps kunnen halen, de omgevingsfactoren moeten voor die snelheid wel ideaal zijn en het is belangrijk dat men niet verder dan een paar honderd meter van de basisstations verwijderd is."

MIMO belangrijk

Bij het testproces nam het bedrijf ook application-level performance onder de loep, met behulp van twee transmit antennes en twee ontvangstantennes. De TCP (Transmission Control Protocol) bitrate bleek tijdens de test meer dan de helft van de tijd boven de 40Mbps te liggen en meer dan tien procent van de tijd zelfs boven de 100Mbps.

De test toont aan dat MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) een belangrijk aspect is bij het behalen van de maximale snelheden met LTE. Het gebruik van vier antennes om te verzenden en te ontvangen, maakt de snelheid tot drie keer zo snel als bij de basisopzet. Ericsson waarschuwt daarbij wel dat de voordelen die worden behaald met MIMO, sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit van het signaal.

De onderzoekers maakte overigens tijdens de test gebruik van "Berta", Ericsson's prototype LTE apparaat.

Het bedrijf verwacht dat de eerste commerciële LTE-netwerken in het vierde kwartaal van 2009 live zullen gaan.