Microsoft maakte dit bekend aan de vooravond van het Mobile World Congress (MWC), dat vandaag in Barcelona van start gaat. De nieuwe Xperia-telefoon van Sony Ericsson met Windows Mobile zal later dit jaar in de winkels liggen.

Uitschuifbaar toetsenbord

Tot nog toe heeft Ericsson voornamelijk het besturingssysteem Symbian in mobiele telefoons gebruikt. De Windows Mobile-telefoon krijgt een touchscreen, een uitschuifbaar toetsenbordje en een camera, belooft Brian Arbogast, van Microsofts mobiele afdeling.

Ericsson verkocht al jaren telefoons met touchscreens. Deze hebben een UIQ-gebruikersinterface, welke concurreert Series 60 van Nokia. Naast Ericsson maken HTC, Motorola, Palm, Samsung en andere telefoonmakers gebruik van de de Windows Mobile-software.

Marktaandeel

Ericsson blijft waarschijnlijk Symbian-telefoons verkopen naast de Windows Mobile-toestellen. Dat is gebruikelijk onder telefoonproducenten. Zo levert Motorola toestellen met Windows Mobile, Symbian en Linux besturingssystemen. Marktleider Nokia produceert geen Windows Mobile-toestellen, maar gebruikt slechts Linux en Symbian.

In marktaandeel ligt Windows Mobile ver achter op Symbian. In het laatste kwartaal van 2007 bevatte 65 procent van de mobieltjes Symbian-software, terwijl Microsoft 12 procent marktaandeel had, berekende onderzoeksbureau Canalys. Dankzij de overeenkomst met Ericsson kan Microsoft de Windows Mobile-software nu aan een breder publiek leveren.