Het laatste kwartaal van 2008 draaide het Zweedse Ericsson meer omzet maar minder winst dan verwacht. De nettowinst van 3,89 miljard Kronor (360 miljoen euro) winst is 31 procent lager dan in Q4 van 2007. Over het hele jaar 2008 zette Ericsson 208,9 miljard Zweedse kronen om en boekte daarop 11,3 miljard kronen nettowinst.

Alhoewel zich nog geen dramatische taferelen voordoen in de mobiele telecomsector, bereid het concern zich voor op het ergste. "Tot op heden is onze infrastructuur business nauwelijks geraakt, maar het zou onredelijk zijn om te denken dat dit in 2009 zo zal blijven", aldus ceo Carl-Henric Svanberg.

Anticiperen op crisis

Dus gaat Ericsson alvast flink kosten besparen. Naast ´beter hergebruik van hardware´ en het ´terugbrengen van het aantal software platforms´ betekent dit concreet dat er maar liefst 5000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen, waarvan ongeveer 1000 in Zweden zelf. Het nieuws kon rekenen op goedkeuring van beleggers en de koers op de beurs in Stockholm schoot 12 procent woensdag omhoog.

Een woordvoerster van Ericsson Nederland kon nog niet zeggen wat de consequenties van de ontslaggolf zijn voor de drie Nederlandse vestigingen, waar in totaal bijna 2000 mensen werken.